Petak, 28.02.2020

VIDEO: Bihać spašava ”obraz” BiH u migrantskoj krizi : Potrošeno dva miliona KM, napravljeno 1,5 miliona obroka

Komunikacijski tim Grada Bihaća na današnjoj je konferenciji za medije predstavio presjek podataka o situaciji s migrantima i izbjeglicama u proteklih godinu dana. Istaknuto je kako je od kraja aprila prošle godine na području grada na Uni evidentirano 10.240 migranata i izbjeglica.

”Od početka migrantske krize u našem gradu, odnosno od 24. aprila prošle godine pripremljeno je 1.356.000 obroka. Svakodnevno osiguravamo tri obroka i higijenske potrepštine korisnicima usluga privremenih prihvatnih centara Bira i Borići, pa je dosada ukupno potrošeno 1.988.297 KM.

Na početku je bilo angažirano 15 volontera, sada je to već brojka od 60 ljudi”, rekao je predsjednik Crvenog križa Grada Bihaća Abdulah Budimlić.

Zamjenik komandira Policijske uprave Bihać Elvedin Omanović naglasio je da je u prošloj godini deportirano 50 osoba iz BiH, koje su boravile u ovom gradu.

”U 2018. godini evidentirano je 413 krivičnih djela, od čega su migranti počinili 75. Konstatirana su i 492 narušavanja javnog reda i mira, a migranti su sudjelovali u 34 ovakva događaja. To su većinom bile krađe, nepovredivost doma, teške krađe, nasilničko ponašanje, oduzimanje tuđe pokretnine, ugrožavanje sigurnosti, bludne radnje, silovanje u pokušaju i ubojstvo u pokušaju. Migranti su u prošloj godini počinili i 43 prekršaja”, dodao je Omanović.

Iz Centra za socijalni rad Bihać naglašen je podatak da su u proteklih godinu dana imenovani staratelji za 497 maloljetnika bez pratnje, dok ih u Privremenom prihvatnom centru Bira trenutno boravi oko 250.

Predstavnici Komunikacijskog tima Grada Bihaća najavili su i skorašnji početak radova na pripremi odabrane lokacije Vučjak, za izmještanje migranata i izbjeglica iz središta grada.

”Radovi bi mogli početi već sutra. Možda bi počeli i ranije, ali nam to nisu dopustile vremenske neprilike. Mi ubrzano tražimo donatore, međutim ako ih i ne nađemo to je naša obveza, jer je takva odluka Gradskog vijeća.

Cilj nam je da u taj privremeni centar smjestimo novopridošle migrante, ali i da u roku od nekoliko mjeseci zatvorimo privremeni centar Bira”, riječi su voditelja Komunikacijskog tima i savjetnika gradonačelnika Bihaća Edina Moranjkića.

Na sastanku je naglašeno kako je zdravstveni segment ove situacije najosjetljivija tema, te da će se on ubrzo opširno analizirati.

Izvor: USKinfo.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com