Srijeda, 13.11.2019

VIDEO – Na današnji dan je 5. korpus oslobodio Veliku Kladušu – Reakcije ljudi: Sine, majka ima 6 sinova i svi su s vama!

Peti korpus je u tim danima kada je su definitivno slomljene agresorske snage vodio bitke i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima

Sedmog augusta 1995. godine, borci Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine oslobodili su Veliku Kladušu i time je prestala djelovati samoproglašena fantomska autonomna oblast “Zapadna Bosna” (APZB), pod vodstvom ratnog zločinca i izdajnika RBiH, Fikreta Abdića.

Peti korpus je u tim danima kada je su definitivno slomljene agresorske snage vodio bitke i protiv secesionističkih snaga Fikreta Abdića, koji je tijesno sarađivao sa srpskim i hrvatskim vojno-političkim rukovodstvima.

U operaciji “Sana ’95”, 1995. godine Peti korpus je porazio Abdićeve snage i 7. augusta iste godine oslobodio Veliku Kladušu, a nakon toga porazio je i srpske snage i oslobodio Bosanski Petrovac, Ključ i Bosansku Krupu, te je zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH oslobodio i Sanski Most.

Peti korpus Armije RBiH imao je 618 oficira, 829 podoficira, 8.705 vojnika, što je ukupno 10.152 ljudi.

Formiran je odlukom Predsjedništvo RBiH 21. oktobra 1992. godine.

Izvor: faktor.ba

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com