Nedjelja, 17.01.2021

Vildana Alibabić: Besmisao skupštinskog nerada

Saopćenje za javnost: 28.11.2020.

Vildana Alibabić: Besmisao skupštinskog neradaSramota je koliko gromoglasno odzvanja tišina iz Skupštine USK. Poslednja, tek 13. redovna sjednica održana je prije više od dva mjeseca. Žurilo se sa usvajanjem Zakona o dopunskim pravima boraca, donesena je odluka da se skrati rok javne rasprave, da Zakon stigne u proceduru do kraja novembra i ništa – mućak (kao i obično)! Prije toga, održano je u cijeloj 2020. godini samo 6 sjednica. Od početka ovog saziva Skupštine, u evo dvije godine rada samo 18 sjednica.

Tako ispada da je ovaj skupštinski saziv samo statista na političkoj sceni USK i da je ovaj saziv u prvoj polovini svog djelovanja najljeniji saziv, pa možda od postojanja Unsko-sanskog kantona.
Ako se usporedi broj održanih sjednica u prethodnom sazivu (2014.-2018.), u prve dvije godine rada, 40 sjednica, onda 18 u ovom sazivu predstavlja poraz u kojem i ja prisilno sudjelujem.

Odvratan osjećaj, grižnja savjesti i osjećaj bespomoćnosti.

Tražiti opravdanje u pandemiji, je besmisleno, jer kako drugi rade, možemo i mi. Nije problem samo u neodržavanja sjednica, problemi u radu su brojni. Na primjer, zašto već više od godinu dana nema izabranog predsjedavajućeg skupštine?
Zašto se nije realiziralo prošle godine, a nije bilo pandemije, 35 akata predviđenih Programom rada za 2019. u normativnom dijelu. Realizirano je samo 6, tri su bila u pokušaju. To znači da je Skupština realizirala svega 17% predviđenih normativnih akata u 2019. godini. U ovoj 2020. predviđena su 43 akta. Vrijeme pokazuje da ništa ni od ovog plana i da je planiranje rada samo ispunjavanje forme, a ne suštine. Razmatramo uglavnom izvještaje o radu apoteka i domova zdravlja, koje niko ni ne sluša kad ih direktori iznose. Na početku godine usvoji se plan rada 3-4 važne institucije (šume, ZZO, ZZZ) I BUDŽET…i idemo dalje.

Zašto Vlada USK nikada nije dostavila na Skupštinu izvještaj o svom radu što je po Poslovniku Skupštine u obavezi? U ove dvije godine nikada nisam vidjela izvještaje o radu nekih institucija poput Direkcije regionalnih cesta, Univerziteta u Bihaću, zašto nemamo nikakve analize pred sobom, šta smo uradili, kuda idemo.

Neću se praviti pametnom da dajem politička objašnjenja za ovaj nerad, i ”vladanje” ove skupštinske većine, iako imam svoj stav o tome, ali ću citirati jednog pametnog bosanskohercegovačkog analitičara koji je rekao: ” Ovdje je laž, kao jedina politička istina, postala konstanta!”.

Narod je i na poslednjim lokalnim izborima, manje više, prihvatio ovu laž kao matricu svoga življenja, pa narode, ja sa svojih osvojenih 1.216 glasova na poslednjim izborima preuzimam dio svoje odgovornosti kao jedna od 30 neradnika u Skupštini USK, i teška srca priznajem nemoć da utječem na promjene ka boljem. I meni je oduzeto pravo da radim, da bar dolazim na sjednice, da dajem prijedloge, i za to krivim ovu skupštinsku većinu od 16 glasova (ASDA, SDP, NiP, NB, Pomak, jedan nezavisni) i krivim sebe jer sam im nekada prije dvije godine dala podršku da rade ovo što rade.
Međutim, ne kajem se, jer ni druga polovina Skupštine (SDA, DF, Laburisti, jedan nezavisni) nije ništa bolja. Kamo sreće da je bilo drugog izbora.

Otkud pravo da redovno dobijemo ”primanja” i plaće za nerad, nas 30, ako oktobar i novembar nismo radili, čime smo zaradili ta primanja. Sramota!

Pozivam SDP i NiP kao političke partnere Naše stranke na nivou države da se osvijeste, i da pokrenu stvari u Skupštini USK u pravcu rada. Vi ste sastavni dio većine. Prestanite biti drugima lotre za branje šljiva.

Ja nisam statista, i ne prihvaćam takvu ulogu u Skupštini USK.
Tražim da se minimalno redovno održavaju sjednice Skupštine, svi mi koji smo izabrani imamo na to pravo, a vi nemate pravo da nam ga onemogućite.

Hoću da znam šta se dešava u zdravstvenom sistemu, kakav nam je plan za iduću godinu. Šta ćemo sa migrantima od proljeća? Zašto su u privredi mnogi zakinuti za sredstva pomoći iz ”korona budžeta”? Super je da ste i ove godine uštedili sredstva u budžetu, ali meni je sinoć pokucao na vrata komšija i rekao, da cijeli dan nije ništa jeo, da nema struju, ni drva za grijanje, a vani prehladno.

Lokalni izbori su iza nas, a najteži životni problemi svih nas rješavaju se na kantonalnom nivou. Ko ih treba rješavati, Joe Biden, Dodik, Merkelica, ili nas 30 u Skupštini?

Vildana Alibabić, zastupnica u Skupštini USK ispred Naše stranke

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com