Ponedjeljak, 21.09.2020

ZA NJIH SE ŽIVI: UNUCI PRODUŽAVAJU ŽIVOT BAKAMA I DEKAMA

ZA NJIH SE ŽIVI: UNUCI PRODUŽAVAJU ŽIVOT BAKAMA I DEKAMA

Unuci su posebna radost za sve bake i deke širom svijeta

Veza između unuka i baka i deda i odnos koji oni izgrade vremenom veoma je specifičan i poseban. Ni jedna druga ljubav ne može da se mjeri sa tim kako se unuci vole, a tome će posvjedočiti svaka baka i svaki deka.

Međutim, osim ljubavi i radosti koju donose u život bakama i dekama, unuci mogu i da produže život. Upravo je to sada i nauka dokazala.

Istraživanje u kom je učestvovalo 500 penzionera – baka i deka – koji redovno čuvaju svoje unuke pokazuje da je kod njih rizik od smrti smanjen za više od 30 odsto, u odnosu na one koji nemaju ovu obavezu, a iste su dobi.

Istraživanje takođe pokazuje da briga o drugima – susedima, prijateljima ili rodbini – u poznim godinama generalno doprinosi produženju života, što je dobra vest i za ljude u “zlatnim godinama” koji nemaju ulogu baka i deka. Za sada je nauka pokazla da stariji od 70 godina koji brinu o svojim unucima, ali i drugima oko sebe, žive i do sedam godina duže od onih koji to ne čine.

Razlog za ovo je veoma jednostavan – briga o drugima donosi dodatnu aktivnost, kognitivnu stimulaciju, planiranje budućnosti, a osjećati se potrebnim i od pomoći – dodatno “podmlađuje” mozak. Aktivno starije životno doba doprinosi kvalitetnijem životu, a samim tim i zdravijoj svakodnevici, zbog čega je rezultat očigledan.

cenzura.ba
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com