DŽEMAT PREKOUNJE TREBAO BI DOBITI NOVU DŽAMIJU IDUĆE GODINEStari objekt je već srušen a ovih dana će se raščistiti cjelokupni prostor kako bi se moglo krenuti s građevinskim radovima.
Za sami objekt osigurano je 550.000 maraka putem ambasade Kuvajta u našoj zemlji,dok su džematlije prikupili sredstva za potrebne dozvole te radove na temeljima i prostoru oko džamije.

Najveći džemat u MIZ Bihać,u čijem su sastavu dvije mjesne zajednice Gornje i Donje Prekounje napokon će dobiti novi vjerski objekt. Inicijativa je stara preko 30 godina a s konkretnom realizacijom se krenulo prije 4 godine. Nakon što su dobivene potrebne dozvole napokon je počelo rušenje stare džamije, u kojoj su uvjeti za obavljanje vjerskog života bili vrlo skromni.

Vjernici uglavnom podržavaju rušenje stare džamije koja više nije odgovarala zahtjevima novog vremena.

Novim objektom bi bio uglavnom završen proces obnove vjerskih objekata u MIZ Bihać. Sve to uz svu pomoć donatora ne bi moglo biti ipak realizirano bez džematlija koji se uvijek odazovu za ovakve projekte. Ovaj u džematu Prekounje trebao bi biti okončan iduće godine. Za rušenje stare džamije dobivene su potrebne dozvole uključujući i onu Zavoda za kulturno naslijedje USK. Ono što je građane najviše zanimalo je, da će mezarje sa starim nišanima ostati nedirnuto, te će biti uklopljeno u džamijski kompleks, koji veličinom neće puno odudarati od dosadašnjeg stanja.

Cenzura.ba/Autor: RTV USK

Odgovori