Ekskluzivno / Christian Schmidt: Bit će mi čast raditi za ljude u Bosni i Hercegovini!


Izuzetno sam zadovoljan što me je danas Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) imenovao za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, kazao je u ekskluzivnoj izjavi za portal Radiosarajevo.ba novi visoki predstavnik u našoj zemlji Christian Schmidt.

Piše: Faruk Vele

Podsjetimo, danas su u Sarajevu ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) službeno imenovali Christiana Schmidta za sljedećeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je za to mjesto kandidirala Njemačka.

“I bit će mi čast u bliskoj budućnosti posvećeno raditi s međunarodnom zajednicom za budućnost ljudi u Bosni i Hercegovini na putu ka Europskoj uniji.

Želim zahvaliti Valentinu Inzku na dugogodišnjoj, izvanrednoj posvećenosti Uredu i ljudima u Bosni i Hercegovini. Tako će nastaviti sve dok ja ne preuzmem dužnost 1. avgusta 2021. godine.

Promjene / Schmidt novi visoki predstavnik, Inzko podnio ostavku
Dobra je praksa da ću se u međuvremenu suzdržavati od detaljnih primjedbi na političku situaciju u Bosni i Hercegovini”, kazao je Schmidt za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Upravni odbor je saopćio kako se raduje suradnji sa gospodinom Schmidtom, nakon što prvog аugusta 2021. preuzme dužnost visokog predstavnika, kada će ostavka gospodina Inzka stupiti na snagu.

Upravni odbor PIC-a je zahvalio Njemačkoj na inicijativi i uvjeren je da će gospodin Schmidt ubrzati ispunjenje uslova i ciljeva iz programa 5+2 i doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljedniju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir. Odluka Upravnog odbora PIC-a dodatno naglašava opredijeljenost za teritorijalni integritet BiH.

OHR će sada obavijestiti generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o odluci Upravnog odbora PIC-a.

Upravni odbor PIC-a izrazio je zahvalnost ambasadoru Valentinu Inzku na njegovoj dugotrajnoj, izuzetnoj posvećenosti i ogromnom doprinosu provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma kao i sigurnosti i stabilnosti u BiH u posljednjih 12 godina.

Cenzura.ba/Radiosarajevo.ba

Odgovori