Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici


Danas je na sjednici Skupštine Crne Gore odlukom većine zastupnika usvojen Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Uz podršku opozicije i dijela vlasti u crnogorskom parlamentu, usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici, kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida.

Za rezoluciju glasalo je 55 zastupnika, što je bilo dovoljno za prihvaćanje prijedloga u vijeću. Devetnaest je bilo protiv, a sedam suzdržanih.
Rezolucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.Skupština Crne Gore 2009. godine također je usvojila Deklaraciju o Srebrenici, ali se u njoj ne spominje da se tamo dogodio genocid.Rezoluciju je inicirao poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović što je nakon ranijeg saopćenja Građanskog pokreta URA da će glasat za Rezoluciju izazvalo razilaženje unutar vladajuće većine.

Na današnjoj sjednici usvojen je amandman kojim se navodi da svi ratovi u bivšoj Jugoslaviji trebaju biti osuđeni, suosjećati se sa svim žrtvama i raditi na jačanju povjerenja i pomirenja svih naroda i poštovati sve nevino stradale žrtve, kojih je bilo u svim narodima.

“Za nas je prihvatljiv amandman da se krivica ne može pripisati jednom narodu, već je to krivica pojedinaca”, rekao je poslanik Ibrahimović.

Nakon današnjih skupštinskih odluka, velike su šanse da crnogorska vlada padne i budu raspisani novi izbori.U nastavku sjednice smijenjen je ministar pravde Vladimir Leposavić zbog negiranja genocida u Srebrenici.


Odgovori