ŠKOLSKE DVORANE SU IMOVINA USK-aNa današnjoj sjednici Skupštine (ako se to uopće više može tako nazivati) podsjetio sam sviju nas na jednu veliku sramotu.

Još prije 11 godina (2010.godine) utemeljene su školske fiskulturne dvorane u Orašcu, Gati, Izačiću, Brekovici i u Jezeru (Plato). Izdvojena su određena sredstva, značajna sredstva, i navedeni projekti su započeti. Te godine na izborima dolazi do promjene vlasti na USK-u i ovi projekti odlaze na margine, stavljaju se u stranu. Prolaze te 4 godine, prolaze još 4 godine a da, nažalost, niko ne prepoznaje značaj ovih započetih projekata.

Prošle su, evo, gotovo 3 godine i ovog mandata a da kanton finansijski ništa ili gotovo ništa nije pomogao ove projekte. Školski objekti su isključiva nadležnost kantona. Svi znamo da se vrlo često iz kantonalnog budžeta izdvajaju sredstva za mnoge stvari koje nisu nadležnost kantona.

Zahvaljujući aktivistima iz Orašca i njihovoj upornosti dvorana u ovom mjestu je, u međuvremenu, potpuno završena, prvenstveno, sredstvima iz federalnog budžeta, za dvoranu na Izačiću smo, također, iz federalnog budžeta obezbijedili 300 hiljada KM.

Nadam se da će Vlada USK-a uvažiti moju inicijativu i od 2 miliona KM, koliko je planirano ovogodišnjim budžetom za školske objekte, izdvojiti sredstva za dvorane u Gati, Brekovici i Jezeru, barem da ih zaštitimo od daljnjeg urušavanja i propadanja, a mi ćemo i dalje tražiti i istrajavati na sredstvima iz federalnog budžeta i za ove ali i za druge projekte.

Dužnost nam je da našu imovinu, kantonalnu, štitimo i razvijamo.

Odgovori