NK UNA Kulen Vakuf egzistira od davne 1925 godine, ove godine obilježava 95 godina od osnivanja kluba.U predratnom periodu klub se takmičio u međuopćinsko ligi gdje je imao veoma zapaženu ulogu. U tri navrata je osvajao prvo mjesto ali zbog nedostatka infrastrukture (stadiona) nije imao mogućnost igrati u tadašnjoj Krajiškoj zonskoj ligi. Po izbijanju agresije na našu državu, protjerano je stanovništvo sa područja Ljutočke doline na područje grada Bihaća. Međutim ni tada nismo zaboravili na nogomet.Uz pomoć legendarnog bataljona LJUTOČ, organiziramo klub sastavljen od predratnih klubova NK UNA Kulen Vakuf, NK RADNIČKI Ripač, NK LJUTOČ Orašac, NK KLISA Klisa. Klub pod ovim nazivom egzistirao je punih 10 godina te ostvario veoma zapažene rezultate takmičeći se u tadašnjoj drugoj ligi NSF BiH grupa sjever. Povratkom stanovništva na svoja ognjišta nastavio se igrati nogomet ali sada u klubovima koji su egzistirali prije rata. Tako je rektivirna i aktivnost NK UNA Kulen Vakuf, koji i dalje igra zapaženu ulogu u nogometu na našem kantonu,kako u kantonalnoj ligi tako i u drugoj ligi NSF BiH Zapad.U sezoni 2012 /2013 NK UNA osvaja prvo mjesto u drugoj ligi NSF BiH a samim timi plasman u Prvu ligu NSF BiH, drugi rang takmičenja u organizaciji nogometnog/fudbalskog saveza BiH. Međutim zbog nemogućnosti obezbjeđivanja financijskih srestava za takmičenje u ovoj ligi klub je odustao od višeg ranga. Zbog obostranog interesa kluba i nacionalnog parka Una, klub 2013. godine mijenja ime u nogometni kluba UNA NACIONALNI PARK . Pod tim imenom takmiči se nekoliko sezona da bi prije nekoliko godina prestao sa takmičenjem.Kako bi animirali odnosno povratili nogometni sport na područje Ljutočke doline, zbog problema koji imaju sve sredine, odlaska mladih ljudi,ne možemo organizirati seniorsku selekciju ali uspjeli smo se organizirati, pokrenuti rad sa mlađim kategorijama sa kojima ćemo učestvovati u takmičenjima NS USK u takmičarskoj 2021/2022. godini.
Klub posjeduje stadion u svom vlasništvu, sa popratnom infrastrukturom koji ispunjava sve uslove koje propisuju Pravila nogometne igre, koji ima jedan od najboljih terena na USK-a, koji ispunjava uvjete višeg ranga takmičenja. Zahvaljujući grupi entuzijasta, veterana kluba koji vlastitim radom i vlastitim sredstvima ne dozvoljavaju da ovakav infrastrukturni objekat vrijedan nekoliko stotina hiljada KM propopada.

Kako se radi o objektu smještenom u srcu nacionalnog parka Una, na samoj obali rijeke Une, napori ovih entuzijasta odražavaju se na zaštiti okoliša odnosno uređenju prostora koji se proteže na površini od oko 18.000 metara kvadratnih.Međutim pored svih naših napora potrebna nam je pomoć šire društvene zajednice, zainteresiranih institucija i pojedinaca.
Nadamo se će te prepoznati naše napore te nas u okviru svojih mogućnosti podržiti da omogućimo igranje nogometa, koji se kako smo napomenuli igra 95 godina u ovom mjestu, kao i održavanje i uređenje pomenutog prostora.

Odgovori