Izborimo se zajedno za status dostojan šahiste IM Runić Zoran o ŠU BiH


IM RUNIĆ ZORAN .

Pita me fejsbuk o čemu razmišljam?

Razmišljam o tzv „Šahovskoj Uniji BiH“, o toj nakaradnoj instituciji koja je podmetnuta šahistima kao kukavičije jaje i koja već dvije decenije kontinuirano urušava šah u Bosni i Hercegovini i njen ugled u svijetu koji je nesumnjivo imala i za koji su zaslužni vrhunski sahisti ove zemlje boreći se na šahovska 64 polja i ostvarujući vrhunske rezultate.
Sokolov, Nikolić, Kurajica, Dizdarević, Predojević, Šarić, Kadrić, Stojanović uz mladje snage kao sto su Burović, Maksimović, Marjanović i jos mlađe koji treba da pristignu sigurno su imena koja bi svaka država bila sretna da ih ima!

A šta se dešava kod nas???

Dešava se da se slavi odlazak ljudi koji osvojili srebrnu olimpijsku medalju (Sokolov,Kurajica) sa liste BiH!!! Nevjerovatno zvuči ali nažalost istinito i tužno da tužnije ne može biti.

Dvadeset godina reprezentacija Bosne i Hercegovine ne učestvuje na evropskim prvenstvima??

Pitanje je zašto je to tako, a za sve koji ne znate odgovor reći ću vam ja zbog čega. Ne učestvuje zbog toga što tzv „Unija“ nije ustavna kategorija i nije prepoznata kao legitimna, a samim tim ne može od države dobiti nikakav novac zadnjih dvadeset godina!!! Pored toga, preko deset godina nemamo šampionat države (mislim da smo po tome fenomen u svijetu), ali zato gospoda skrpe reprezentaciju za olimpijadu svake druge godine jer pogodite zašto???
Zato jer organizator snosi troškove smještaja za sve ekipe! Obećane honorare igračima obično isplaćuju godinama poslije toga iako su mizerni jer nisu u stanju ni to da obezbjede. Ali zato omrse brke svake četiri godine kada je kongres FIDE i kada se bira predsjednik iste jer prodajom glasa se namire naravno privatno! Rotiraju se uredno birajući svog delegata, a to sto je predsjednik skupštine tzv Unije umro prošle godine nije vazno, jer ionako je taj predsjednik bio predsjednik kluba koji ne postoji skoro deset godina!

Sve ovo je za Riplija,vjerovali ili ne! Ovim putem pozivam sve klubove da razmisle kome plaćaju godišnju registraciju i zašto?


Sve igrače da dignu glas da se izborimo zajedno za status dostojan jednog šahiste!

Odgovori