TRADICIONALNO I SADRŽAJNO BOGATO: BAŠTINICIMA KULTURE SVOJA VRATA OTVARA 23. IZDANJE FESTIVALA ‘BIHAĆKO LJETO’U Bihaću je danas održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici Kulturnog centra Bihać predstavili program ovogodišnjeg Festivala scensko-teatarskih umjetnosti “Bihaćko ljeto 2021”.Publika će u 14 festivalskih dana imati priliku uživati u bogatom i raznovsnom programu. Pored pozorišnih predstava koje će dominirati u okviru festivala organizirati će se i koncerti, izložbe, okrugli stolovi te radionice za djecu…Ovogodišnji 23. festival scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto” počet će u subotu, 26. juna festivalskom povorkom kroz grad koju će predvoditi članice Plesnog kluba “Virus” i koncertom jednog od najznačajnijih repera u ovom regionu, Ede Maajke.Planirano je da se, ukoliko vremenske prilike dozvole, većina festivalskih sadržaja održi pod vedrim nebom, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.


Zanimljivo i orgninalno rješenje plakata festivala kroz elemente koje asociraju na stare gradove i pozorišnu scenu potpisuje Adnan Suljkanović akademski grafički dizajner. Inače, poseban izazov za organizatore biti će monodrama „Cabares, Cabarei“ Zijaha Sokolovića koja će se održati na Starom gradu „Sokolac“ te predstava „Otello, nezakonita liturgija“, čije je izvođenje planirano na platou Crkve Sv. Ante Padovanskog.Bihaćko ljeto kao tradadicionalna kulturna manifestacija svrstava se u vrh kulturnih dešavanja u BiH. U protekle 22 godine, Bihać su posjetili brojni i poznati umjetnici iz BiH ali i evropskih i prekookeanskih zemalja.


Ove godine Festival će ugostiti glumce i režisere iz BiH, Hrvatske i Srbije, a posebna pažnja će se posvetiti najmlađoj publici. Pored pozorišnih predstava organizirati će se igraonice i radionice za djecu.

Cenzura.ba/Autor RTV USK-a

Odgovori