Košarkašice BiH pobjedom protiv Švedske izborile kvalifikacije za SP!

Izvor: FIBA
Košarkašice BiH su pobjedom protiv Švedske danas osigurale ulazak u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se igra naredne godine. Bh. “Zmajice” su slavile rezultatom 82:63.

Prvo ime u redovima BiH ali i cijelog meča bila je najbolja košarkašica turnira, Jonquel Jones koja je i ovaj put imala nevjerovatnih 34 poena i 19 skokova.


Jones su pratile Nikolina Babić i Nikolina Džebo koje su postigle po 17, odnosno 10 poena. Treba dodati i doprinos Milijane Džombete sa klupe koja je unijela dodatnu energiju u bh. tim. Nažalost, 4 minute pred kraj meča morala je napustiti teren zbog povrede zgloba.Izvor : FIBA
Kod Šveđanki su se istakle sestre Eldenbrink, kao i Kalis Loyd koje su bile dvoznamenkaste.

BiH je ovom pobjedom osigurala 5. ili 6. mjesto (zavisno od rezultata meča Španija – Rusija), ali ono što je najbitnije jeste da su osigurale direktni ulazak u kvalifikacije za SP 2022. godine.U kvalifikacijama će nastupati 16 selekcija, a na SP će se plasirati njih čak 12.

Još preostaje da sačekamo sutrašnji dan i vidimo koje će mjesto BiH osvojiti u konačnici da li će i Jones oficijelno biti proglašena MVP-jem prvenstva ili će titula pripasti Belgijanki Emmi Messerman.

Odgovori