KOSOVO USVOJILO REZOLUCIJU O OSUDI GENOCIDA U SREBRENICIKosovski parlament izglasao je danas Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 89 zastupnika, niko nije bio protiv niti suzdržan. Prije glasanja o Rezoluciji parlament su napustili zastupnici Srpske liste.

Deset srpskih zastupnika napustilo je sjednicu kada je zastupnik iz bošnjačke zajednice Bahri Šabani uzeo riječ da argumentira Nacrt rezolucije, navode kosovski mediji.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici zastupnici parlamenta Kosova su na prijedlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasovali i usvojili Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Rezolucija podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Usvajanjem Rezolucije Kosovo se pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici i solidarizirale se u smislu osude tog zločina.

Odgovori