KAD BI MOGLO ČOVJEČANSKI…I Bog stvori ženu…
I u njoj toliko toga čudesnog, divnog, zašto ne reći i božanstvenog. Čak i one najgore među ženama mogu pokloniti neki osmijeh i ljepotu.
Ipak, dobrodušne žene su pravi dijamanti u okeanu ljudskih ajkula. To su dive, princeze, za koje valja obići sav svijet i muški se potruditi.

Kad je takva žena majka, budi srećan što te rodila i što ćeš uz nju da odrastaš! Čin donošenja ljudskog bića na svijet je uzvišen i neuporediv s bilo čim… Majke to rade u mukama i bar zbog toga nikada i ne pomisli da se majci zamjeraš. Kakav god ti bio otac (a ima ih raznih), dobrodušna majka će te graditi kao ličnost, uglavnom u većoj mjeri nego on. Ona će žrtvovati, ako treba, svu svoju sreću da te podigne. Da te nahrani ljubavlju, principima i prometejskom snagom duha.

Kada je dobra duša u ulozi sestre, ne brigaj kako te doživljava. Sestrinska ljubav je tako velika i pitka da nekada postaje pretjeeano zabrinuta,poput majčinske,a u većini ljepša i izražajnija od bratske ljubavi.

Divna duša tvoje prijateljice je sunce, često spasonosno… Kada te zaboli oštar nož zlobnog svijeta u prevarenim grudima. Kao muškarac, zaista mogu reći da sam imao i imam čak i krasne drugare i prijatelje među ženama. Zahvalan sam im.

Eh, sad, ako ikada naletiš na djevojku/djevojke čiste duše, veza će ti biti poput oaze u pustinji.Posebno u ovom tzv.modernom, tehnološkom i varljivom vremenu kada oko tebe vrvi od mnogih lažnih ljubavi i do srži pokvarenih međuljudskih odnosa. Tada, ta tvoja dobra ljuba isto je što i anđeo na Zemlji. Neprocjenjiv dar neba. Žena iz božije bašte.

Imajući u vidu pomenute, ali i sve ostale tipove žena kraljica po duši i djelu, postaje nečuveno žene nazivati “kučkama”. Pa opet, grupe nazovi “macho” egocentrika i narcisoidnih pojedinaca (u često ludom svijetu) podvešće žene kao žene u tip “kuje”, “kučke”, itd, ne mareći za neljudskost tog poteza.

S druge strane, na svakom koraku se govori se kako su muškarci odvratni. Neodgovorni. Bahati. Loši.
Sva ta trabunjanja polaze od toga da svijet obiluje samo dobrim ženama… Ne uvažavajući stanje u stvarnosti… Ponajprije postojanje dobrih muškaraca i loših žena. O, kakav propust!
Veliki propust i grijeh podilazećih muškaraca… Onih koji mogu biti zaista odvratni ili nedosljedni, ali slarkorječivošću glorifikuju žene da bi se ovajdili o njigovu simpatiju.

Mnoge žene će nasjesti na lijepu riječ o njima često prihvatajući formu, a ne baveći se onim ko je onaj ko ih upućuje. S druge strane, toliko je česta kritika muškarca kao muškarca da upravo ta praksa pokazuje licemjerje… A kao što ni svi prsti nisu isti, ni muškarci nisu. A ni žene.

Glorifikovati žene samo zato što su žene, nježnije, fizički slabije, djeluje prilično jednostrano. Neke žene uopšte nisu inferiorne, ni slabe. Čak mnoge to ni ne dozvole da budu. Bilo da je u pitanju govorljivost, žar životne borbenosti i sve ostalo što krasi borbenu ženu.

Što se tiče brižnih muškaraca koji su fini prema ženama, van pameti ih je trpati u isti koš sa krkanima. I same žene znaju da je to glupo i nepravedno. I kvalitetne žene zaista znaju razliku…A zašto i ne bi znale jer one su pametne i sa ponajboljim senzorima kako za glupost i primitivizam, tako i za posebnost i kavaljerstvo…

A upravo iz usta nekih muških ulizica, ulagivača i iskompleksiranih ženskih osoba čujemo kako su muški ovakvi i onakvi…Neidgovorni. Odvratni. Svakakvi….I rijetko kad se zaobiđu diskriminipuće generalizacije. I dolazi potpuna osuda. A to je tolika nepravda da odgovara ponižavanju dobrih duša kao dobrih, bez obzira na bilo koji predznak pripadnosti. Neki to rade jer ne misle, a neki drugi s namjerom jer je lakše optužiti sve nego izuzeti i pohvaliti.

Niti će fin muškarac “po pravilu prevariti” djevojku, ženu, niti će “loša žena” biti fina prema dobrom muškarcu… A ako ona nije fina, a ovaj je nije prozreo, na gubitku neće biti ona, nego on. Jednostavno zato što je dobar, pažljiv, odan, možda i romantičan…Dok mu je ona tako dobro odglumila dobrotu… A da bi čovjek bio prevaren( bilo da je muško ili žensko), ne mora da bude glup. Dovoljno je da zbog dobre duše više vjeruje.

Sa ljubavlju stvari nerijetko stoje kao sa željama. Stara izreka kaže “pazi da ti se baš ta želja ne ostvari! “. A šta biva kad se ljubav kao želja nekim ženama i ostvari? Šta biva kada je mnoge žene ( koje čeznu za ljubavlju) na kraju i dobiju. Iskustva u praksi pokazuju da je mnoge ne cijene. Neke i ne vide. Dok god je ne izgube. A te takve žene je ne izgube ne zato što ih nježni ne vole… Nego zato što se nađu u izobilju koje nisu i stanju da isprate.

Česta nepovjerenja, sumnje, strahovi prema nekome ko toliko daje i čini. Pažnja, nasmijavanje, radost, ispunjenost, sigurnost, sve to za čime sanjaju, one ne znaju da zadrže… Čak, mnogima je odana ljubav i dosadna, a ponašaju se kao da je nemaju… Nije nepoznato ni iskustvo da ne mali broj žena privlači frajerski odnos prema njima, bahatost, pa čak i kriminalizovana ličnost udvarača. A to je daleko od svake ljubavi.

Čak neprihvatanjem istinske ljubavi, čak i neke dobre žene tjeraju muškarca da se od njih udalji. Dobivši sve,punu posvećenost, one lakonki osjećaju važnost…Mjerenu javljanjima, , porukama, brigom, razgovorima…. A one?
Da li će biti zaista dostojna ljubavi i znati bar jednom da se javi… Ne, uljuljkana u pažnju, ona se zapravo rijetko kad ili nikad ne javi. Jer, Bože moj, on je drugačiji od svih koje je imala. Pa zašto bi mu vjerovala. Možda glumi.A ako mu i te kako vjeruje(jer on ljubav pokazuje na 1000 načina), onda mu se neće javiti jer…. On će kao fin to opet učiniti.

Hm,…Hoće,učiniće.Ali tom njemu koje one nazivaju vitezom jedanput će puknuti film. I više ga ništa neće vratiti.
A svi oni muški poltroni i isprazne žene, naivne žene i muškarce će i dalje hvatati u svoju mrežu… Plasirajući jednostranu priču o svim muškarcima koji su loši i o svim ženama koje su kučke… Da bi dobili naklonost. Ili zato da bi bolje prodali svoje stavove.

Šta god bili, pokušajte posmatrati šarenilo svijeta ne kroz vizuru ženskog ili muškog bića, već kao ljudskog. Ženskog hira, pretvaranja, prevrtljivosti i taštine i muške sujete, lažljivosti, nevrednovanja žena, seksizma vidimo i čujemo previše u ovom prolaznom životu.

Za promjenu, pokušajmo misliti, govoriti i djelovati u domenu čovječanstva! Dok ga još ima.

S. T.

Odgovori