Komentara dana

KO ĆE SASTAVITI RAŠTIMANI BOŠNJAČKI KORPUS?Sjećam se šoka među Bošnjacima kad se Adilbeg Zulfikaršić razišao s Alijom Izetbegovićem. Nije bio smak svijeta, ali je takao izgledalo.

Fikret Avdić u Krajini je posebna priča, koja je Bošnjake u crno zavila.

Harisovo napuštanje SDA-a nakon što su Bošnjaci po prvi puta osjetili u duši da imaju pravo političko vodstvo, bilo je tužno i žalosno jer se dogodilo baš u vrijeme pada Srebrenice.

No, Haris Silajdžić nije otišao daleko, već je s SDA za opće izbore 1998. godine napravio Koaliciju za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu (CD-Koalcija). Bio je to vrhunac osjećaja jedinstva u Bošnjaka/Bosanaca.

Bošnjaci nisu bili previše zabrinuti zbog Alijinog povlačenja iz političkog života (2001) jer su vjerovali da će njegov nasljednik Sulejman Tihić nastaviti istim putem s istim žarom i umijećem u održavanju bošnjačkog korpusa na okupu. Alijina smrt je rastužila Bošnjake, ali su bili svjesni da je Božja volja preča.

Međutim, ne dugo nakon Alijine smrti osjetile su se pukotine u SDA na relaciji Tihića i nekih zaslužnih prvoboraca.

Činilo se da Alijin sin Bakir nije bio zainteresiran da naslijedi oca. No, vremenom se i kod Bakira pojavila želja ne da dinastijski naslijedi oca, veća da svojim političkim iskustvom i pojavom drži Alijinu političku misao u životu.

Spontano, ali primjetno u SDA-u su se formirala dva tabora – Tihićev i Bakirov. Vremenom je to dvotaborsko stanje u SDA legalizirano pa se unutar SDA znalo ko je čiji. To je, nažalost, bio početak onoga što danas imamo u SDA – nepovjerenje među čelnim ljudima u SDA.

Nakon Tihićeve smrti 2014. Bakir je preuzeo lidersku poziciju SDA. Nije se svetio Tihićevom taboru, ali neki ožiljci su ipk tinjali. Kao najšira i najbrojnija politička grupacija u Bošnjaka, očekivalo se od Bakira da iznova okupi Bošnjake i ojača njihovu političku poziciju u državi i svijetu.

Nažalost, umjesto da se bavi političkim izazovima, od kojih su neki veoma opasni na štetu Bošnjaka, SDA se u zadnjih nekoliko godina bavi sama sobom. Jedan po jedan član visokog ranga napušta SDA. Nije tačna poslovica: „Jedan ode, dvojica se rode“, već je tačna druga poslovica: „Jedan ode i stotinu sa sobom povede“.

Bit će mi žao ako me neki Bošnjaci pogrešno shvate. Znam, nekima u SDA je profesija da shvaćaju pogrešno sve one koji im ukazuju na greške. Stoga, ništa me više ne iznenađuje. Mnogo puta sam bio pogrešno shvaćen, pa neka bude i ovoga puta, ali ne mogu više prešućivati raštimavanje bošnjačkog korpusa po svim šavovima, od kojih je pitanje sigurnosti najosjetljivije.

Nije u pitanju više samo SDA, već cjelokupno političko, državno i moralno stanje svijesti i odgovornosti Bošnjaka za naciju i državu.

Ne može Bakir biti jedini kriv, ali može biti najkrivlji zato što ne shvaća da se baš od njega očekuje da se mijenja. Očekuje se da odgovori zašto su ugledni članovi SDA poput Fuad Kasumović, Senada Šepića, Elmedin Konaković, Aljoše Čampare, Semira Efendića, Denisa Zvizdića i dr. napustili SDA?

Ne može biti da su svi oni nakon toliko godina posvećenosti SDA u krivu a da su Bakir i ostali u pravu. U najmanju ruku, krivica može biti zajednička.

Ali, ostavimo to po strani jer koliko vidim nema načina da se to odvezano klupko SDA ponovo smota. Mene više brine zašto nema nikoga u Bošnjaka, ko je u stanju prepoznati pojedinačne prednosti u svakom od bošnjačkih lidera na političkoj sceni.

Zamislite zbir osobnih vrijednosti ličnosti iz bošnjačkog korpusa sabranih na jednom mjestu u korist bošnjačke politike i bosanske države:
• Fuad Kasumović zna kako otvoriti duši i srce u Bošnjaka gorkom istinom!
• Senad Šepić zna kako se otvaraju vrata mnogih relevantnih institucija u Europi!
• Elmedin Konaković je za kratko vrijeme privukao pažnju bosanskih građana u urbanim sredinama!
• Aljoša Čampada je od babe Avde naučio šta je država!
• Semir Efendić je primjer kreativnog uma i organizacijske sposobnosti, koja plijeni ljude!
• Denis Zvizdić zna odakle ide i gdje treba da stigne!
• Fahrudin Radončić je dokazao da zna praviti nacionalnu novinu „Avaz“ i vješt je u komunikaciji sa nebošnjacima u Bosni i šire!
• Nermin Nikšić je bosanski patriota na svoj način što treba poštivati!
• Bakir Izetbegović ima očeve karizme, ali i osobno iskustvo u političkom ringu, gdje se kalio poput sablje!

Zamislite da se ovi ljudi iz bošnjačkog korpusa redovno okupljaju na jednom mjestu sa jednim ciljem, a to je da se dopunjuju oko nacionalne sigurnosti Bošnjaka/Bosanaca nakon Genocida te da se tvrdo i principijelno dogovaraju oko jačanja bosanske države protiv antibosanske kampanje Milorada Dodika i Drgana Čovića?

Teško vam je to zamisliti, ali nemojte odustajati. To se mora dogoditi, prije ili kasniji ili Bošnjaka neće biti ne zbog fizičkog genocida, već zbog mentalnog suicida.

A sada zamislite da se ogromna iskustvena energija, koju imaju bivši državni čelnici/ministri/premijeri u Bošnjaka od Harisa Silajdžića, Jusufa Pušine, Edhema Bičakčića, Bakira Alispahića i mnogih drugih ne bacaju na smeće, već da se njivova pamet i iskustvo reciklira za potrebe nacije i države?

Opet vam je teško to zamisliti, ali nemojte očajavati! I to se mora dogoditi, prije ili kasnije ili će nastaviti da nas progone dok nam svima politiku ne ogade kako bi nas zajašili, kako bi nam naciju ponizili i državu otuđili.

Ne, nisam zaboravio ni to da mjesto Islamske zajednice ne smije biti na margini događaja. Islamska zajednica je prva na liniji duhovne odbrane, ali njena uloga je važna i na liniji nacionalne i državne odbrane! To mora biti svima kristalno jasno!

Imamo li odgovor na pitanje: „Ko će sastaviti raštimani bošnjački korpus“?

Imamo!

Sastavit će ga svi gore spomenuti inače neće biti ni njih ni nas u dogledno vrijeme.

Bakire, primi ove poruke otvorenog srca i uma!

Očekujem da raštimani bošnjački korpus sastaviš (mo) u jednu prepoznatljivu cjelinu!

Nije to teško ako se ima iskren nijjet i predan rad.

Stojim ti na raspolaganju!

Allahu Milostivi, omili nam istinu i pravdu! Amin!

Oslobođenje 

Odgovori