Poruke sa protesta podrške Mehmedagiću: Ovdje nešto smrdi, a sve je skuhano u jednoj kuhinji, a druge se afere prikrivaju…Ispred zgrade Tužilaštva BiH održavaju se protesti podrške direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Stotinjak građana mirno stoji ispred institucija, a među njima je i Fikret Prevljak, bivši čelnik SDA Ilidža i kandidat za načelnika te općine.


Novinarima se obratio Salko Zildžić, SDA-ov kadar iz Tuzle

-Već više od godinu dana pratim politička zbivanja i rad Tužilaštva kada je u pitanju odnos prema Obavještajnoj agenciji. Dešava se nešto što nije zapamćeno u demokratskim sistemima, X je pokušaja da se naruši ta agencija. Ovo je protest običnih građana, hapšenje je jedna predstava za javnost, kazao je Zildžić ističući da su mnoge afere zataškane, a da je u posljednjih nekoliko godina primjetan udar na Mehmedagića.

-Želimo da kažemo da se ne može primjenjivati selektivna pravda, ona mora biti jednaka za sve i jednako se postupati prema svima. Mi ne želimo da aboliramo nikako i da pravdamo, ali želimo da se postupa na onaj način kako je to zakonom prepisano. Ovdje nešto smrdi i ja se nadam da će se to i dokazati, da će Mehmedagić izaći kao živ, zdrav i častan čovjek koji se dokazao i u ratu kada je svojim tijelom štitio rahmetli predsjednika Izetbegovića. Drugim riječima, radi se o politički montiranoj optužnici, koja se kontinuirano nastavlja, jer ovo nije prvi takav slučaj. Ciljano se ide na jednog čovjeka koji predstavlja jednu od najvažnijih agencija za odbranu suvereniteta države BiH. Oni nisu imali nalog Suda BiH da bi uopće mogli da uđu u privatnu kuću gospodina Mehmedagića. Dakle on je paradigma države BiH, on institucionalno predstavlja državu BiH. Po meni, sve ovo je skuhano u istoj kuhinji gospođe Tadić i Tužilaštva Čavke i mislim da su, u ovom slučaju, radili u korist svoje štete. I svaki dan pritvora gospodina Mehmedagića obit će im se o glavu, poručili su sa protesta.

Mehmedagić je, podsjećamo, jutros predat postupajućem tužiocu u Tužilaštvu BiH na daljnje postupanje nakon što je ostao 24 sata u prostoriji za zadržavanje MUP-a KS. U zakonskom roku bi tužilac trebalo da zatraži pritvor za Mehmedagića ili da ga pusti na slobodu. Zbog ovih dešavanja neformalna grupa građana je i organizovala protest, a pridružili su im se i borci iz Federacije BiH te druga udruženja, prenosi Oslobođenje.


(Admir Oručević)

Odgovori