Napustio nas je naš Anik Dub, Japodski konjanik koji je obojio BihaćGrađani Bihaća, Anikovi brojni prijatelji i poznanici, iznenađeni i s tugom primili su vijest da je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u Lici u susjednoj u Hrvatskoj preminuo naš poznati mladi umjetnik Anis Smajić, poznat kao Anik Dub.

Rođen je 12. juna 1993. godine u Bihaću. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju umjetničku školu, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Krajem 2012. godine pseudonimom Anik Dub stupa na street art scenu kroz graffite i taggove, a kasnije od pseudonima stvara brand. Anikova umjetnost, pogotovo 3D art, zainteresirala je javnost i medije pa je svrstan među pet najboljih street art umjetnika u zemlji. Posebno je bio posvećen tehnikama airbrush i tattooart. Vječna inspiracija u radu Anika Duba bio je Bihać, rijeka Una i Bišćani. Još kao srednjoškolac grafitima je uljepšavao oronule bihaćke zidove, a njegovi murali krase bihaćku pasarelu, bivše vojno igralište, zidove brojnih zgrada u rodnom gradu.

Od 2011. godine izlagao je na brojnim kolektivnim i samostalnim izložbama u zemlji. Posebno je ostala upamćena njegova prošlogodišnja samostalna izložba u Gradskoj galeriji Bihać „Čujem misli kako plove“, te izložba karikatura „Lica sa ulica“ na kojoj je Anik okupio brojne sugrađane i prijatelje, poštovaoce njegove umjetnosti. Pažnju javnosti skrenuo je i kada je kada je prije dvije godine bihaćke ulice obilježio flasterima prikazujući bihaćku realnost i potrebu da one budu što prije sanirane.

Za kulturni doprinos Bihaću Aniku je prošle godine dodijeljeno priznanje Grada Japodski konjanik.

Anik će među svojim sugrađanima ostati upamćen kao vrstan umjetnik koji je iznimno volio svoj Bihać kojem je davao cijeloga sebe, Bišćane koje je ovjekovječio u svojim radovima, Unu kojoj se uvijek s radošću vraćao.

Tekst: RTVUSK

Odgovori