Džaferović: Polomili su zube 90-ih. Ako krenu na BiH, ponovo će ih polomitiIzvor: N1
Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, kazao je kako izjave o “srpskom svetu” podsjećaju na 90-e godine i posljedice koje i danas možemo vidjeti u Prijedoru kada se ukopava 12 žrtava. Imao je oštru poruku za “zagovornike nakardne, fašistoidne ideje”.

“Ne znam da li je primjereno da dajem komentar na izjavu ministra koji je takav kakav jeste, ali goovorit ću pojavi ‘srpski svet’. Sve to podsjeća na 90-e godine i posljedice zbog kojih smo danas ovdje. Svi kreatori te velikodržavne politike trebaju uvijek imati na umu dvije stvari kada je u BiH u pitanju – kako su završili oni koji su takve politike zagovarali u prošlosti. U Hagu i na smetljištu historije. Neka dobro znaju da mi više nikada sebe nećemo dovesti u poziciju da budemo iznenađeni”, rekao je Džaferović.

Istakao je kako su “zagovornici te nakaradne, fašistoidne ideje mnogo slabiji, a BiH mnogo jača”.

“Polomili su zube od ‘92. do ‘95. i ne ka se ne igraju sa BiH. Ako krenu prema BiH, ponovo će polomiti zube. Pozivam ih da ti ne rade, da se suoče s prošlošću. Da dožive katarzu. Dođu u srebrnicu, Prijedor i sansku dolinu natopljenu krvlju. Da odaju počast žrtvama i priznaju genocid. Da ne veličaju zločine i zločince”, rekao je Džaferović.

Danas je klanjao dženazu za 12 prijedorskih žrtava koje su ubijene 1992. godine. Poručio je kako će “do sudnjeg dana prenositi istinu o onome što se desilo ovdje od 1992. do 1995. godine i da se to nikada ne smije zaboraviti jer bi u tom slučaju prijetila opasnost da se zlo ponovi”.

“Svi elementi monstruoznog zločina koji su izvršeni vodje 1992. godine, imaju elemente genocida. Iako je Haški tribunal ovo okvalificirao kao zločin protiv čovječnosti. Protjerati kompletno bošnjačko i hrvatsko stanovništvo iz doline Sane, ubiti preko 3.170 ljudi od čega 102 djece i 250 žena, jasno ukazuje na postojaje namjere da se elimiran jedna ukupna zajednica. To je genocidna namjera, ali moramo poštovati odluke međunarodnih sudova”, kazao je Džaferović.

Istakao je kako je prioritet pronaći nestale ali i zločince privesti pravdi.

“Nećemo se proći dok posljednji izvršilac ili onaj ko je na bilo koji način učestvovao u ovim zločinima, ne bude priveden licu pravde“, zaključio je.

Cenzura.ba/N1

Odgovori