SVEČANO SU OTVORENE OLIMPIJSKE IGRE TOKYO 2020!!!Na spektakularnoj ceremoniji 23. jula 2021. godine u glavnom gradu Japana, paljenjem Olimpijskog plamena, svečano su otvorene XXXII Olimpijske igre „Tokyo 2020“.

U mnoštvu motiva, iskonski motiv koji je pratio cijelu Ceremoniju otvaranja je sjeme iz kojeg izvire Život, kao i snaga čovječanstva koja leži u različitosti i zajedništvu.

Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara otpočela je odbrojavanjem od broja 21 sa prikazima snage i istrajnosti sportista vođeni jednim ciljem – učešću na Olimpijskim igrama Tokyo 2020.

U dijelu ceremonije otvaranja koja predstavlja delegacije svijeta koje se takmiče na Olimpijskim igrama, BH Delegaciju od sedam sportista predvodili su nosioci zastave Larisa Cerić i Amel Tuka.

Na ovogodišnjim Igrama Olimpijska zakletva se polagala u skladu sa rodnom ravnopravnošću, a sportistima i svijetu su se obratili Predsjednica Organizacionog komiteta OI Tokyo (OK OI Tokyo) 2020 i Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) dr Thomas Bach.


Predsjednica OK OI Tokyo2020 Seiko Hashimoto je poželjela dobrodošlicu u Japan i Tokyo, te se zahvalila svima na predanosti u organizaciji ovih zaista izazovnih Igara, a sportistima poručila da će upravo njihova snaga ujediniti svijet.

Predsjednik MOK-a dr Thomas Bach je uz dobrodošlicu na Olimpijske igre Tokyo 2020 još jednom naglasio da danas šaljemo poruke solidarnosti i mira. Posebna zahvala je upućena hiljadama volontera, koji su najbolji ambasadori Japana, a ustrajnost Japanskog naroda i ustrajnost sportista je omogućila da se naposljetku i održe Olimpijske igre.“Naša Olimpijska zajednica naučila je da se možemo nositi sa velikim izazovima, posebno ako na tom putu stojimo zajedno“, poručio je Predsjednik Bach.

Olimpijsku zastavu je nosilo šest sportista – od kojih je svaki predstavljao svoj kontinent i Olimpijski tim izbjeglica.

Privilegija paljenja Olimpijskog plamena pripala je teniserki Naomi Osaka, a Olimpijske igre Tokyo 2020 zvanično je otvorio Njegovo Veličanstvo car Japana Naruhito.SRETNO LARISA, SRETNO LANA, SRETNO TATJANA, SRETNO AMELE, SRETNO MESUDE, SRETNO NEDŽADE, SRETNO EMIRE….SRETNO!!!

Neka Igre počnu!!!

Fotografije preuzete sa službene stranice MOK-a, Tokyo 2020, i EUROSPORT.

Odgovori