NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa BiH, poricanje genocida neprihvatljivoGenocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata.Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put u obnovi povjerenja između zajednica. Da bi se pomirenje nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje…
Bedrudin Brljavac |
25.07.2021
NATO: Ostajemo predani partnerstvu sa BiH, poricanje genocida neprihvatljivo

Sarajevo
NATO ostaje predan partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji, rečeno je iz sjedišta NATO-a u Briselu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Genocid u Srebrenici bio je jedan od najgorih zločina u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata. Bosna i Hercegovina je prošla dugačak put u obnovi povjerenja između zajednica. Da bi se pomirenje nastavilo, put naprijed mora uključivati priznanje patnji koje su se dogodile”, navodi se.

Još se dodaje da je poricanje genocida neprihvatljivo.

“NATO ostaje predan našem partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom i pomirenju u zemlji. NATO saveznici su jasno istakli da podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i više puta su zahtijevali od političkih lidera da izbjegavaju retoriku podjela”, navodi se.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koristeći ovlasti, prije nekoliko dana donio je dopunu Krivičnog zakona BiH, kojom je uveo zabranu negiranja genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina utvrđenih pravomoćnim presudama nadležnih međunarodnih i domaćeg suda i kazne za počinioce.

I pored toga, Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, kao i drugi političari iz ovog entiteta nastavili su poricati genocid koji su vojne, policijske i paravojne formacije iz RS-a i Srbije počinile u julu 1995. godine nad stanovnicima ”zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Dodik je prijetio i secesijom RS-a što Ustavnom Bosne i Hercegovine i Daytonskim mirovnim sporazumom nije moguće.

Odgovori