Dana 29. jula 2021. godine je kadetkinja Hana Piralić u Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine potpisala ugovor o školovanju kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu (Wiener Neustadt).

Hana će narednih pet godina, rame uz rame sa svojim austrijskim kolegama, studirati u Republici Austriji, po završetku studija steći zvanje Bachelor of Arts (BA) in Military Leadership i vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, gdje će kao pripadnik Oružanih snaga BiH nastaviti graditi svoju oficirsku karijeru.

Kako nam je rekla, Hana je već tokom srednjoškolskog obrazovanja razmišljala gdje da nastavi svoje školovanje. Obzirom da nije isključivala mogućnost studiranja i na njemačkom govornom području, paralelno je, uz redovne časove u školi, i u slobodno vrijeme učila njemački jezik. Pored navedenog Hana je gimnaziju u Bihaću završila odličnim uspjehom i uspješna je džudistkinja. Trudit će se, kaže, da kao kadetkinja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine svoju domovinu predstavlja u što boljem svjetlu.

Za Javni konkurs za školovanje kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Republike Austrije saznala je od svoje razrednice, koja je informaciju o objavi istog pročitala na Facebook stranici Austrijske ambasade u Sarajevu i koju ovim putem srdačno pozdravljamo.

Hana je jedina predstavnica pete generacije bosanskohercegovačkih kadeta u Republici Austriji. Četiri mjesta su, nažalost, nakon izvršene konkursne procedure zbog neispunjavanja uvjeta, ostala upražnjena.

Javni konkurs Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine za školovanje šeste generacije – pet kadetkinja i kadeta na Terezijanskoj vojnoj akademiji Oružanih snaga Republike Austrije za školsku 2022./2023. godinu će biti objavljen na proljeće 2022. godine.

Od septembra 2021. godine će ukupno 19 kadetkinja i kadeta Oružanih snaga BiH biti na obuci na Terezijanskoj vojnoj akademiji.

Odgovori