NA RAFTING-KAJAK UNA REGATI ‘EMOCIJE I SJEĆANJA’ SUDJELOVALO VIŠE OD 700 LJUBITELJA SPORTOVA NA VOD

Nakon pauze koju je nametnula pandemija koronavirusa, Uprava Nacionalnog parka „Una“ jučer je na vodenoj stazi od Štrbačkog buka do gradske otoke u Bihaću, umjesto već tradiocionalne, internacionalne Una-regate, organizirala jednodnevnu „Rafting-kajak-spust regatu na Uni emocija i sjećanja“ u kojoj je učestvovalo oko 700 učesnika u 90 čamaca.


Ovogodišnja jednodnevna vodena karavana organizirana je na najatraktivnijoj etapi tradicionalne Una regate od Štrbačkog buka do Gradske otoke u Bihaću, a kako bi se sačuvala njena tradicija duga već 47 godina.

Upravo je „Unska regata“ jedna od najznačajnijih sportskih i turističkih manifestacija, po kojoj je sjeverozapad BiH odavno prepoznatljiv. U nešto malo drugačijem rafting kajak spustu, učestovalo je oko sedam stotina ljubitelja sportova na vodi iz cijele BiH, Hrvatske, Mađarske, SAD-a, ali i drugih zemalja.

Regata je počela takmičenjem skipera u skokovima sa Štrbačkog buka, a završila ulaskom devedeset čamaca u centar Bihaća. U okviru ove manifestacije održani su i skokovi s gradskog mosta i akrobatski skokovi sa zračnog jastuka – blobinga, a građani su u večernjim satima uživali i u koncertu Amela Ćurića.

I organizatori i učesnici izrazili su zadovoljstvo realizovanom regatom.

„Ovo je prvi put da sam u Bosni I Hercegovini. Posjetili smo Sarajevo, Mostar, Banja Luku i došli ovdje. Bihać je prelijep. Rafting je potpuno drugačiji od onog na kakav smo navikli u Americi. Drugačija je i kultura, sve je nevjerovatno. Una regata je zaista predivno iskustvo koje ćemo sigurno pamtiti cijeli život. Ovo nije uobičajeno mjesto na koje dolaze Amerikanci, pa smo sretni što nam se pružila prilika doživjeti ovo i proći kroz skoro cijelu BiH“, rekla je za RTV USK Melody Waves, rafterka iz SAD-a.

Autor: RTV USK | Cenzura.ba

Odgovori