POSJETA TUČEPIMA

(Iako je planirano da promovišemo bosanskohercegovački turizam, radeći na ovom projektu shvatili smo da mora postojati otvorenost… jer pisati o turizmu, a zatvoriti se u lokalne okvire to baš i nije dobar posao)

Izbor je pao na Tučepe. Uh, uvijek se sjetim kada smo nekada davno ljetovali u Podgori u odmaralištu Sirena i dolazili u jedno manje mjesto prije Makarske, a to su bili Tučepi. Kako smo mi rasli i Tučepi su se gradili, tako da je to sada jedan pravi turistički biser. Mnogo puta se ljetovalo u Tučepima i već su se formirali određeni „adeti“ (ustaljeni običaji). Naime, prvu jutarnju kafu u Tučepima pijemo u Bistrou La strada. Razlog je više. Jedan od ugostiteljski objekata koji se prvi otvara, u blizini je kiosk gdje dolazi (opet) prva štampa i mjesto gdje lokalna raja pije svoju prvu kavu, tako da uz ribarske priče (ali i pokojeg galebara) doživljaj je poseban. Tako je bilo i ovog puta, prva destinacija je bila La Strada.

Odmah se primjeti da su prvi dani augusta u dobroj mjeri povratile turiste u ovaj grad. Teško je raditi procijenu o broju turista, ali definitivno da je neuporedivo sa prošlom 2020. godinom i da je prije reper za poređenje august 2019. godine. Cijene u ugostiteljskim objektima su nešto veće, ali mora se ukazati na ljubaznost koju smo mi primjetili u nekoliko kafića (naravno ima i drugih iskustava). Na plaži kako se vidi sa fotografija ima turista, a primjetili smo dosta Njemaca, Poljaka, Mađara…. ali i Bosanaca, a bogami i Hercegovaca. Mjesta u privatnom smještaju može se naći. Takođe, treba istaći da se mjere protiv korone u većini slučajeva poštuju.

Korona je uradila mnogo promjene u turizmu i u potražnji su apartmani koji daju određenu izolovanost, pa sve je više apartmana u podnožiju Biokova (Gornji Tučepi) koji nude već spomenutu izolovanost i ambijent okružen zelenilom i vrtovima (uz bazen), a kod odlaska na plažu biraju se one koje su izdvojene i bez mnogo turista. Iako, je i ova godina prijetila sa koronom i posebnim mjerama, ipak uspjelo se posjetiti Tučepi, nadamo se zadnji put sa ovim posebnim mjerama.

Odgovori