ODBAČENI ZAHTJEVI GORDANE TADIĆ, USKORO I KONAČNA ODLUKA O SMJENI GLAVNE TUŽITELJICE

Advokat Gordane Tadić Vlado Ademović je zatražio izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića, kao i predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije te obje potpredsjednice Sanele Gorušanović Butigan i Biljane Simeunović, međutim zahtjevi su odbijeni.


U vezi disciplinskog postupka koji se vodi protiv glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine saopćava da je Vijeće na zatvorenoj sjednici odlučivalo o zahtjevima Gordane Tadić, odnosno n

Zahtjev za izuzećem predsjednika VSTV-a BiH Halila Lagumdžije se odbija, čime su zatim stečeni uslovi da on donese odluke o ostalim zahtjevima za izuzeće koje je Ademović uputio VSTV-u BiH.

“Predsjednik VSTV-a BiH je odbio zave z izuzeće članova Drugostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH Mahmuta Švrake i Mustafe Šabića. Zahtjeve za izuzeće potpredsjednicâ VSTV-a BiH Sanele Gorušanović-Butigan i Biljane Simeunović, koje je podnio punomoćnik glavne tužiteljice Tužilaštva BiH advokat Vlado Adamović, predsjednik VSTV-a BiH je odbacio, dok je zahtjev za izuzeće koji je podnijela sama potpredsjednica VSTV-a BiH Biljana Simeunović predsjednik uvažio”, saopćeno je.

Ovime su stečeni uslovi da Drugostepena disciplinska komisija VSTV-a BiH nastavi rad i donese drugostepenu odluku u disciplinskom postupku protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić.

Podsjetimo da je krajem jula prvostepena disciplinska komisija VSTV-a utvrdila da je glavna tužiteljica u BiH počinila disciplinske prekršaje zbog čega je donesena odluka o njenoj smjeni sa ove funkcije. Oni su utvrdili disciplinsku odgovornost Tadić za prekršaje “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti” i “propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Vijeća”.

Autor: klix.ba | Cenzura.ba

Odgovori