Naša stranka USK: Vlada USK nema kredibilitet a ni namjeru da se bori protiv korupcije


Kantonalni odbor Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu je organizovao press konferenciju o borbi protiv korupcije, odnosno njenom nedostatku u tom kantonu. Prisutnim medijima obratile su se zastupnica Naše stranke u Skupštini USK Vildana Alibabić i Šeherzada Delić, vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću Bihaća.

Kao primjer uspjeha u borbi protiv korupcije navele su Kanton Sarajevo u kojem je 2016. godine formiran Ured za borbu protiv korupcije, a 2019. godine usvojen Zakon o porijeklu imovine. Od 2016. do 2020. godine zaprimljeno je i obrađeno 1011 prijava, dok je u ovoj godini, dakle samo u njenoj prvoj polovini obrađeno 236 prijava. Izrađeno je i osam registara dostupnih na uvid građanima. Takvi su Registar zaposlenih u javnom sektoru, Registar imenovanih lica, Registar podataka o imovini, itd.

S druge strane, u Unsko-sanskom kantonu, 2017. godine formirano je Radno tijelo Vlade USK za borbu protiv korupcije, a 2020. Zakon o porijeklu imovine koji nije funkcionalan. Nema prijava, nema ureda, nema registara.

„Vlada USK očigledno želi stvoriti privid borbe protiv korupcije i to je razlog zašto je uopšte usvojen Zakon o porijeklu imovine. Na papiru imaju sve, u praksi ništa. Amandmanskim djelovanjem Zakon je učinjen nefunkcionalnim jer su iz njega isključeni bliski srodnici nosioca javnih funkcija i ukinute kaznene odredbe. Učinjen je nefunkcionalnim s obzirom na još neke stavke, ali navedene dvije su najočitiji primjer želje aktuelne vlasti da se ne suočimo s korupcijom.

Predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić je obećao da će od skupštinskih službi tražiti da izrade potpuno novi Prijedlog Zakona o porijeklu imovine. To znači da će se uraditi pročišćeni tekst, uvažiti sve sugestije zastupnika i organizacija koje podržavaju borbu protiv korupcije u BiH i Skupštini ponuditi novi Prijedlog. To bi se trebalo dogoditi u septembru 2021. Početak je septembra i mi želimo vjerovati da će ovog mjeseca biti potvrđena težina političke riječi predsjedavajućeg Skupštine, ali ga i podsjetiti na to obećanje“, rekla je Alibabić.

Skrenula je pažnju i na činjenicu da su Zakon o porijeklu imovine i izrada Planova integriteta dio programa rada Naše stranke:

„Mi smo ga odmah na početku mandata 2018. uvrstili u Program rada Skupštine, i odmah nakon toga Zakon u cijelosti pripremili i dostavili Ministarstvu pravosuđa i uprave USK.“

Vijećnica Delić je izrazila sumnju u namjere Vlade da se iskreno suoči s ovim problemom. Skrenula je pažnju na činjenicu da proces provjere diploma traje već dvije godine, provjereno je nepotpuno svega 40-ak institucija i još nema rezultata.

„Oni su kao skupštinska većina 2018. godine potpisali koalicioni sporazum da će: jačati borbu protiv kriminala i korupcije.

Sudeći po tome koliko traje procedura usvajanja Zakona o porijeklu imovine (32 mjeseca); da nema strategije za borbu protiv korupcije kao ni akcionih planova; da je samo 29 institucija donijelo planove integriteta; na nezavršen proces provjere diploma; da je u ovom mandatu možda i najintenzivnije stranačko zapošljavanje i da su vrlo prisutne i druge koruptivne radnje; s obzirom na broj istraga koje se vode proitv skupštinskih zastupnika; na istrage u vezi s Vitom plus, te istrage u vezi sa savjetnicima premijera i na paradoks da nam je premijer zapravo magistar kriminalistike i sigurnosti koji bolje treba da zna od nas kako se boriti protiv korupcije, a to ne radi – može se zaključiti da ova koalicija pokazuje upravo suprotno od onog što su potpisali u koalicionom sporazumu, oslabljuju se mehanizmi koji su se uspostavili u ranijim skupštinskim sazivima.“

Na kraju su poručili da će Naša stranka ustrajati u namjeri da se do kraja mandata usvoji funkcionalan Zakon o porijeklu imovine i osnuje Ured za borbu protiv korupcije u USK.

Odgovori