Krenuo voz koji povezuje Evropu – proći će kroz 26 zemalja, a 12. septembra stiže u Beograd

Krenuo voz koji povezuje Evropu – proći će kroz 26 zemalja, a 12. septembra stiže u Beograd


Voz Evropske unije “Connecting Europe Express”, koji će stati u skoro svim zemljama na kontinentu, krenuo je 2. septembra sa železničke stanice u Lisabonu. On će do 7. oktobra, kada se očekuje da će stići u Pariz, obići više od 100 gradova, a na tom putu nalazi se i Beograd.

Ovaj specijalni voz ima za cilj da istakne izazove koje sprečavaju da železnica postane popularniji izbor za putovanja Evropljana. Na svom putu će proći kroz 26 zemalja, odnosno preći 20.000 kilomatara, a konačna stanica biće Pariz i to za nešto više od mesec dana.

Specijalni voz će simbolično povezati portugalsko, slovenačko i francusko predsedavanje EU, budući da je krenuo iz Lisabona, proći će i kroz Ljubljanu, a završiti putovanje u Parizu.


U Beogradu 12. septembra
Na svom putu od 20.000 kilometara, voz će proći kroz Madrid, južnu Francusku, Italiju, a zatim nastaviti put kroz Austriju, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku.


Mapa ovog putovanja objavljena je na zvaničnom sajtu, a voz će u Beograd, kako se očekuje, stići u popodnevnim satima 12. septembra, da bi sutradan nastavio put kroz Severnu Makedoniju i Grčku.

Dalje će preko Karpata nastaviti put ka severoistoku Evrope, baltičkim zemljama i Skandinaviji, a zatim ponovo ka jugu preko Nemačke, Češke, Slovenije i zemalja Beneluksa, da bi putovanje, posle 36 dana, završio 7. oktobra u Parizu.

Odgovori