Akademik Ferid Muhić: Najveći kompliment je da je moj odgovor pogodio u centar i “ujeo za srce Milorada Dodika”

Ferid Muhić žestoko reagovao na na nastup Milorada Dodika na RTRS-u.

Akademik Ferid Muhić, rođeni Bosanac koji već godinama živi i radi u Makedoniji govorio je o aktuelnim političkim pitanjima u Bosni i Hercegovini i regiji.
U Bosni i Hercegovini napeta je politička situacija, a tome pridonosi i Milorad Dodik koji je nedavno nadmašio samog sebe istupom na RTRS-u. Vi ste žestoko reagovali na društvenim mrežama, Vaš komentar je čak i izbrisan sa mreža. Šta mislite kome ste zasmetali?
“Ljudi griješe kada podcjenjuju Dodika ili bilo kog političkog lidera. Pogledajte političke lidere svijeta, uključujući i one iz vodećih država svijeta. Ni jedan od njih po svom znanju i obrazovanju ne bi mogao biti profesor univerziteta.
Pa ipak, u svakoj državi, njihov pojedinačni uticaj na aktuelna zbivanja daleko je veći od uticaja svih profesora univerziteta zajedno. Treba imati u vidu da političar uvijek ima nešto na umu, šta god govorio.


Zato se moramo pitati šta je htjeo postići Dodik sa ovim istupom na TV RTRS? Konkretno, zašto je onako beskrupulozno dezavuisao koncept Bosne i Hercegovine kao suverene države, kada je nazvao “iluzijom koja ne može da funkcioniše”?

Jednako važno bilo je i pitati se zašto je Dodik oštricu svoje opake harange usmjerio na brutalno izrugivanje sa Bošnjacima, autohtonim i najbrojnijim narodom u BiH? S kojim ciljem je onako odlučno tvrdio da “Bošnjaka nema dovoljan broj”, znajući da čine apsolutni većinu u BiH?
Zbog čega je sebi dopustio da otvoreno vrijeđa Bošnjake, tvrdeći da “nemaju kapaciteta, da nemaju karaktera, da su podanički narod i patološki konvertiti bez etničkog identiteta i bez državnosti, proglasivši ih za debile koji skaču na glavu u plićak Miljacke i tako glupo ginu, da bi tako iskazali svoju radost što je došao neko ko će njima upravljati”?
Odgovor je jednostavan. Krajnji cilj njegovog naizgled nekontrolisanog lupetanja bio je da strateški politički program aneksije RS od strane Srbije, kao krajnji cilj velikosrpske hegemonističke politike, učinji uvjerljivim i plauzibilnim, kaže Muhić, prenosi Slobodna Bosna.
“Scenarij odcjepljenja RS od Bosne i Hercegovine ponuđen gledaocima dobio je time dva ključna argumenta: 1. Država Bosna i Hercegovina je nemoguća iluzija (“…to svi smatraju, smatraju to i Hrvati ali nemaju hrabrosti da to kažu” iako to potajno govore njemu, diveći se njegovoj hrabrosti), što znači da se ne može ni govoriti o raspadu države koja je iluzija i koja je nemoguća kao država; 2. Tvrdnjom da “Bošnjaka nema dovoljan broj” i poricanjem kapaciteta da konstituišu svoju državu, sa dnevno reda je sklonio i pitanje prava Bošnjaka na Bosnu i Hercegovinu kao državu.
Inspirisan svojom zlobom, nije se mogao uzdržati da u tome ne pretjera istresavši.
Sasvim nepotrebno je, kroz nesuvislo vrijeđanje Bošnjaka, javno otkrio svoje frustracije zavidljivog izmećara, Ipak osnovni cilj ove skandalozne Dodikove TV seanse, bio je koncizno skiciran u nekoliko poteza.
Ako je Bosna i Hercegovina iluzija, nemoguća kao država i ako su Bošnjaci podanički narod, patološki servilan i mentalno retardiran, postaje sasvim uvjerljiv i opravdan zahtjev da se 49 posto teritorije BiH koliko na kojoj se nalazi RS, kao realna politička činjenica, nastanjena realno postojećim narodom – Srbima, sa svojom istorijom, religijom i državom – aneksira, odnosno pripoji Srbiji kao svojoj matičnoj državi!?
Izrečena uličarskim žargonom kafanskog kabadahije, ova Dodikova tirade našla je put do svoje publike i mogla se efikasno suzbiti samo jednako uličarskim tonom. Žestoko ali, za razliku od njegovih neragumentiranih bulaženjenja i izmišljotina – uz neoborive argumente!
Da sam iste argumente izložio Dodiku uglađenim akademskim jezikom, on to ne bi ni pročitao, a njegovi sljedbenici bi to potpuno ignorisali. Činjenica da je moja reakcija poslije izvjesnog vremena izbrisana sa mreža, za mene je najveći kompliment jer je najbolji dokaz da je taj moj odgovor pogodio u centar i da je ujeo Dodika i njegove fanatizirane sljedbenike za srce.
Zato su brže-bolje i poslali par hiljada zahtjeva da se moja reakcija izbriše sa mreža jer im njena istinitost nije davala mira ni danju ni noću. Istovremeno, činjenica da Dodikovo obraćanje na RTRS-u još nije skinuto sa mreža, potvrđuje da je za svo ovo vrijeme, malo ko povjerovao u njegovu dijareju laži i konstipaciju argumenata demonstriranu pred TV kamerama”, kazao je Muhić.

Cenzura.ba/bhdijaspora.net

Odgovori