Tužna slika USK: Jedan učitelj, a tri generacije učenika…

Problem smanjenja broja učenika u školama širom BiH odavno je zabrinjavajući. Iz godine u godinu biva zatvoreno sve više područnih škola, a djeca koja ostaju nerijetko su dio kombinovanih odjeljenja. Donosimo primjere iz Bužima i Bihaća.

Po 15 minuta vremena za svaki razred u okviru nastavnog sata, tri različita gradiva. U modernom sistemu obrazovanja nezamislivo, ali u bosanskoj zbilji često viđena situacija. Naporno je, ali dinamično kaže učitelj Hasan Dedić koji podučava učenike prvog, trećeg i četvrtog razreda.

Slična situacija je i u drugim područnim školama. Škola na Kamenici upisala je 29 prvačića. Jedan od njih je u Klokotu, područnoj školi u kojoj se u samo jednom odjeljenju odvija nastava za čak četiri generacije.

Upravo zahvaljujući predanosti nastavnika i trudu ovih mališana, ovakav sistem obrazovanja uspijeva. Iskustvo stečeno u radu sa djecom tokom posljednjih 26 godina Hasanu dozvoljava da pomalo kritički gleda na trenutno stanje.

Nekada je u ovoj školi bilo nekoliko desetaka prvačića. S vremenom se sve promijenilo, jer cijele porodice napuštaju domovinu i bolje uvjete za život traže u nekim uređenijim zemljama. Ostaju tek malobrojni i njihova djeca zaigrana, željna znanja i dokazivanja.

Trend smanjenja broja učenika prisutan je godinama. Samo u Unsko – sanskom kantonu, prema zvaničnim podacima, sada je čak 2000 manje učenika u odnosu na period od prije dvadeset godina kada je u prvi razred upisano skoro 3600 učenika.

Cenzura.ba/IZVORcazin.net

Odgovori