Obilježena 29. godišnjica stradanja Bošnjaka u Duljcima kod Orašca.

U oragnizaciji Savjeta mjesne zajednice Orašac u zaseoku Duljci danas je u prisustvu porodica žrtava, mještana, te predstavnika Grada Bihaća obilježena je 29. godišnjica stradanja Bošnjaka u ovom naselju ratne 1992. godine. Prisutnima su se obratili Ramo Zulić, predsjednik Savjeta MZ Orašac i Nijaz Lipovača Savjetnik gradonačelnika grada Bihaća.

U svojim obraćanjima svi govornici istakli su da stravične zločine nad Bošnjacima Ljutočke doline sadašnje i buduće generacije ne smiju zaboraviti, te konstantno putem pisane riječi i obilježavanja tužnih godišnjica govoriti šta su sve zločinci planski radili Bošnjacima naselja Ljutočke doline.

Kako je istakao u svom obraćanju Ramo Zulić, predsjednik Savjeta MZ Orašac 23. septembra 1992. godine, u Duljcima su od strane pripadnika Vojske RS-a ubijen 31 civil Bošnjačke nacionalnosti, stari i nemoćni, a ovaj zločin posebno je zastrašujući, jer su pripadnici policije i Vojske RS-a nakon ubistva tijela civila stavili na hrpu i zapalili. Najmlađa žrtva bila je trinaestogodišnja Aldina Vojić, što najbolje govori o razmjeru zločina koji su počinjeni u septembru 1992. godine. Ovo je jedan od rijetkih zločina za koje su zločinci privedeni i procesuirani.

Nijaz Lipovača, Savjetnik gradonačelnika napominje koliko su zapravo bitna ovakva obilježavanja koja su pouka i poruka mladim generacijama da nikada ne zaborave svoje sugrađane i sunarodnjake koji su zbog svoje dobrote, vjerujući svojim komšijama postali žrtve agresorske vojske, te da prisjećanjem na ove događaje opominjemo sami sebe, zarad sigurnije budućnosti.

Odgovori