AKTUELNO


BiH izgubila status “sigurne zemlje”: Šta ova odluka znači za putovanja u EU?


BiH je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste “sigurnih zemalja”

Evropska unija je Bosni i Hercegovina ukinula status “sigurne države” u pogledu putovanja tokom pandemije koronavirusa, saopćeno je u zvaničnoj odluci EU.

Bosna i Hercegovina je posljednja zemlja iz regiona koja je skinuta sa liste “sigurnih zemalja”, a koju je izradila predsjedavajuća Vijeća Evropske unije Slovenija. BiH je sada na listi “rizičnih zemalja”.

Tokom septembra je zemljama u okruženju, zbog porasta broja zaraženih, ukinut ovaj status, a što znači da državljani zemalja regiona više ne mogu putovati u Evropsku uniju osim ukoliko nemaju važan razlog.

Nebitna putovanja u Evropsku uniju iz trećih zemalja podliježu privremenim ograničenjima u zavisnosti od preporuka EU, a koje se baziraju na praćenju epidemiološke slike u trećim zemljama. Bez obzira na restrikcije koje predloži EU, a koje se najčešće odnose na potpunu zabranu turističkih putovanja iz zemalja sa visokom incidencijom, države članice EU imaju slobodu da ukinu/ne uvedu ta privremena ograničenja za putnike koji su potpuno vakcinisani.

To znači da će u mnoge države EU biti i dalje moguće ući iz Bosne i Hercegovine ukoliko ste potpuno vakcinisani dozama koje je priznao evropski regulator.

“Sigurne zemlje” su one koje imaju do 75 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, a prema posljednjim podacima Ministarstva civilnih poslova od prije sedam dana, Bosna i Hercegovina ima više od 200 zaraženih na 100.000 stanovnika što znači da ne ispunjava najvažniji uslov Evropske unije za putovanje u zemlje članice saveza.

Osim Bosne i Hercegovine, novom ažuriranom listom je status “sigurne zemlje” izgubila i Moldavija, dok su na listu dodate Čile, Kuvajt i Ruanda. Vijeće Evropske unije svake dvije sedmice ažurira ovu listu.

Odgovori