MAJKE SREBRENICE OGORČENE NA HDZ-ovog MINISTRA GRUBEŠU: Registrirajte u BiH presude međunarodnih sudovaDugogodišnja opstrukcija registracije presuda MKSJ i MRMKS iz Haga od strane ministarstva pravde BiH (ministar Josip Grubeša, HDZ) ciljano blokira progon zločinaca u BiH i regionu“, kaže se u saopštenju Majki Srebrenice„Raspolažemo informacijama da ministarstvo pravde BiH ponovo odlaže odluku o registraciji presuda međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove iz Haga i tako dodatno nastavi blokirati progon zločinaca u BiH.

Serge Brammertz, tužilac međunarodnog rezidualnog mehanizma, već nekoliko godina u izvještajima upozorava Vijeće sigurnosti UN o opstrukcijama i blokadama registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma u pravni sistem BiH .Blokadama i opstrukcijama se pokušavaju zaštititi osuđeni ratni zločinci i osujetiti implementacija sadržaja presuda u pravosudni sistem BiH, te negirati naslijeđe Suda u Hagu. Predstavnici žrtava od početka rada suda u Hagu zahtjevaju da se pravosnažne presude i presuđene činjenice iz njih koriste u postupcima pred BH sudovima .

Takođe, blokiranjem registracije pravosnažnih presuda MKSJ i Mehanizma iz Haga u pravni sistem BiH, dodatno se kompromituje progon osoba koje se navode u pravosnažnim presudama MKSJ i Mehanizma. S tim u vezi, iako su organizacije žrtva u kontinuitetu i saradnji sa državnim institucijama predavale tužilaštvima spiskove osoba koje su paralelno sa presuđenim zločincima od strane MKSJ učestvovale u zločinima i drugim inkriminirajućim radnjama, a što je bio zadatak svih tužilaštva, izostao je sveobuhvatni pristup i progon. Posebno bi izdvojili spiskove osoba iz kriznog štabova tzv.srpske republike u BiH, koji se pominju u presudama Karadžić, Mladić, Brđanin i dr. a koje smo dostavili nadležnom tužilaštvu.

Pozivamo, Vijeće ministara i ministarstvo pravde BiH da hitno ispoštuju zahtjev suda u Hagu te izvrše registraciju presuda MKSJ i Mehanizma“, stoji u ovom dramatičnom saopštenju Majki Srebrenice.

IzvorSrebrenica.

Odgovori