Osmani: Srbija je uzrokovala raspad Jugoslavije i počinila genocid

Vjosa OsmaniIzvor: Vjosa Osmani (Armend NIMANI / AFP)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani uputila je oštru poruku nakon obraćanja predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Samitu nesvrstavnih. Kazala je kako “Srbija ponovo zloupotrebljava status posmatračke zemlje s ciljem da iskrivi istinu o državi Kosovo”.

“Pod vodstvom Slobodana Miloševića Mesara, Srbija je izazvala nasilni raspad Jugoslavije, uzrokujući genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine na Kosovu, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i flagrantno kršenje temeljnih principa Pokreta nesvrstanih (NAM). Kao kolonizirajuća zemlja, sa destabilizacijskom politikom, poricanjem genocida počinjenog nad nevinim civilima i postupcima koji se svakodnevno suprotstavljaju naporima za mir i stabilnost u našem regionu, Srbija dokazuje da je protiv vrijednosti na kojima je izgrađen NAM”, kazala je Osmani.

Istakla je kako je neovisnost Kosova priznao značajan broj država članica NAM-a i da je Međunarodni sud pravde 2010. godine potvrdio da proglašenjem nezavisnosti Kosovo ne krši međunarodno pravo.

“Stoga pozivam sve države koje ne priznaju Kosovo da se vode ovom interpretacijom Međunarodnog suda, a ne propagandom Srbije, koja ima korjene u Miloševićevom mentalitetu. Kako bi doprinijeli dobrim susjedskim odnosima dviju zemalja, Srbija mora odustati od napora da potkopava međunarodni položaj Kosova kroz lobiranje protiv kosovskog članstva u međunarodnim organizacijama i kampanjom protiv priznanja nezavisnosti Kosova. Republika Kosovo cijeni potporu koju nam neke zemlje NAM-a pružaju na putu ka slobodi i nezavisnosti. U tom kontekstu, nadam se da će zemlje koji učestvuju na konferenciji NAM u Beogradu jasno odbaciti napore Srbije da zloupotrijebi konferenciju o praćenju njenih destabilizacije političkih agendi protiv Republike Kosovo i protiv drugih zemalja u regionu”, zaključila je Osmani.

Autor:N1 BiH/Cenzura.ba

Odgovori