“Situacija na Kosovu lako se može prenijeti na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru”

Vanjskopolitički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da su događaji na sjeveru Kosova u proteklih mjesec dana doveli do ozbiljne militarizacije situacije na sjeveru Kosova.

Smatra da Josep Borrell ne shvata šta se dešava.

– Očigledno je da ni Borrell ne shvata o čemu je riječ, a onda nemaju razloga ni lokalni igrači baš da tumače šta on misli kada kaže “jednostrane i nekoordinisane akcije”. Upozorenja od prije 10 dana, zvaničnika SAD o demilitarizaciji nisu shvaćena ozbiljno, niti je išta rađeno. Mi vidimo da jedna policijska akcija, koja bi u nekim normalnim okolnostima, bila izvedena bez oružanog otpora i protesta, i izvedena je na drugim djelovima Kosova – ne može da prođe na sjeveru – rekao je janjić, prenosi Antena M.

– Dakle, sjever Kosova i Srbi koji žive dovedeni su do jednog stanja da sve vide kao napad na sebe. Oni zahtijevaju da vojska Srbije uđe na Kosovo, da ih brani. To jeste nerealno, ali to je svijest koja je njima stvorena, i iz Beograda i od vođa Srpske liste – da oni mogu biti autonomni u svom djelovanju, zaštićeni, pa čak i ako se bave krijumčarenjem, neplaćanjem struje i sličnim stvarima, a da Kosovo nema nikakvo pravo da policijski interveniše – kaže on.

Janjić smatra i da bi izbori trebalo da budu odgođeni i da bi trebalo razgovarati o bezbjednosti, temi koja se godinama izbjegava.

– Sve u svemu ne valja. Ne može se to zaustaviti na način na koji to misle ljudi u Briselu, Beogradu i Prištini, i ja ne vidim kako se za dva dana mogu održati lokalni izbori na sjeveru Kosova. Možda je bolje i odložiti izbori i povesti razgovor koji se izbjegava otkad traje briselski dijalog – to je razgovor o bezbjednosti. Bez bezbjednosnog paketa – bez jasno definisanih obaveza, saradnje obavještajnih službi, policijskih snaga, bezbjednosnih vojnih snaga i NATO-a – nema mira na Kosovu, nema deeskalacije problema.

Došlo se do jedne tačke koja treba da bude upozorenje svima, jer je ona lako prenosiva i na Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. To moraju da shvate Borrell i Lajčak – njihov posao nije da se igraju diplomatije, da stvaraju lažnu sliku, niti je posao Vučića da eskalira situaciju – istakao je Janjić.

(Ajdin Balićevac)

Odgovori