AKTUELNE TEME U BIH

Počeo sastanak Predsjedništva SDA u Banjoj Luci, došli svi istaknuti članovi stranke


Sastanak Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) počeo je danas u Banjoj Luci, a prisustvuju mu članovi ovog stranačkog organa, kao i lider SDA Bakir Izetbegović.

Sjednica se održava u hotelu Bosna, a prisustvuju joj generalni sekretar Halid Genjac, potpredsjednici SDA Adil Osmanović, Šemsudin Dedić, Haris Zahiragić, Safet Softić, Edin Ramić i Melika Mahmutbegović. Zatim tu su predsjednik Senata SDA Nedžad Branković, predsjednik povjereništva Asocijacije mladih Haris Šabanović, potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić, poslanik u NSRS-u Senad Bratić te drugi istaknuti članovi SDA poput Jasmine Biščević Tokić, Aide Obuće, Ivice Šarića i drugih.

Tema sastanka je aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini s akcentom na blokadu u državnim institucijama.

Kako nam je ranije kazao predstavnik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a Alija Tabaković, jedna od tema razgovora bi trebalo da bude i posljednji Ukaz predsjednice RS-a Željke Cvijanović, kojim je na snagu stupio Zakon o neprimjenjivanju Inzkove odluke na prostoru RS. Trebalo bi da postignu dogovor o daljnjem djelovanju po pitanju ovog i još jednog zakona koji je 30. jula donijela Narodna skupština RS i odnosi se na omalovažavanje entiteta.

Naime, nakon što je Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina, državni službenici iz RS-a stupaju u bojkot institucija BiH, a NSRS usvaja Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika, kao i Zakon o dopunama Krivičnog zakona RS.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a je Ustavnom sudu RS-a tada uputio apelaciju za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa, međutim 27. septembra je donesena negativna odluka po ovaj klub. Početkom oktobra ovaj zakon Cvijanović objavljuje u Službenim novinama RS-a i tako stupa na snagu, a sada se očekuje reakcija vrha SDA na poteze iz RS-a.

Posebno se postavlja pitanje i da li će u Banjoj Luci biti nekih sastanaka SDA i SNSD-a ili lidera ovih dviju stranaka, međutim prema dosadašnjoj atmosferi čini se da do toga neće doći.

Klix.ba/Cenzura.ba

Odgovori