Ankara

Dodik stigao na sastanak kod Erdogana u predsjedničku palatuPredsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan primio je danas u Ankari člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a tema razgovora će biti aktuelna situacija u BiH i privredna saradnja i infrastrukturni projekti.
Erdogan i Dodik će, kako je saopćeno, imati radni ručak.

Dodik je uoči puta u Tursku istakao da će Erdoganu prenijeti “pravu sliku situacije u BiH” jer je, prema njegovom mišljenju, do sada dobijao jednostrane informacije.

On od ranije pokušava inicirati sastanak predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske sa trojicom lidera u BiH – predsjednicima SDA, HDZ-a i SNSD-a sa ciljem stabilizacije prilika u BiH.

On je ocijenio da je Erdogan čovjek koji nije spreman da učini u BiH bilo šta što bi bilo štetno za Srbe i Hrvate.

Politički analitičar Jahja Muhasilović smatra da Dodik na ovaj način pokušava stvoriti “predstavnike naroda” i uvući tri države da posreduju u razgovorima o unutrašnjim pitanjima BiH uz izbjegavanje SAD-a i Evropske unije što bi bilo opasno za BiH.
Pogledi prema Ankari
Uloga Turske u raspetljavanju bh. političkog čvora: Savjetovati, ali ne nasjedati na Dodikove igre

Erdogan je jučer izrazio spremnost da razgovara sa svima u BiH.

“Od sada ćemo snažnije i drugačije nastaviti da stojimo uz bosansku braću. Uložili smo i činimo sve napore da mir nakon rata bude trajan. Bosna i Hercegovina je multikulturalna zemlja i mi podržavamo nepostojanje bilo kakve diskriminacije uz očuvanje etničkog identiteta. Turska je od Dejtonskog mirovnog sporazuma najveća prepreka događajima iz prošlosti. I Bošnjaci, i Srbi i Hrvati imali su korist od ulaganja turskih kompanija”, rekao je.

On je poručio da neće dozvoliti da BiH postane u mjesto utjecaja i obračuna.

“Ozbiljno smo pojačali naše diplomatske napore nakon tenzija kojom se ugrožava integritet. Kao država koja razgovara sa svim stranama u Bosni i Hercegovini, preuzeli smo inicijativu za rješavanje problema”, poručio je.

Autor D. Be. Klix.ba/Cenzura.ba

Odgovori