DOBRE VIJESTI STIGLE IZ MOSTARA: U narednih 15 dana Vlada FBiH će utvrditi uredbu o visini najniže plate u FBiH

Na tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje FBiH održanoj u četvrtak u Mostaru načelno je dogovoreno da Vlada FBiH utvrdi uredbu o visini najniže plate u FBiH u narednih petnaest dana, kako bi na sjednici 2. decembra socijalni partneri dali svoje prijedloge.

Predsjednik udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je nakon sjednice kako su oni već potpisali pet granskih ugovora gdje su povećali minimalne plate za 25 posto.

– Danas smo načelno dogovorili da će federalna Vlada pripremiti uredbu gdje bi se definirala plaća po postojećem zakonskom rješenju ali i po budućem rješenju koje je dosta izvjesno, te uredbu ponovno uputiti Ekonomsko-socijalnom vijeću koje bi dalo svoje prijedloge i sugestije – objasnio je Smailbegović, napominjući kako je ipak na Vladi konačna odluka te da bi uredba, po njegovom mišljenju, trebala zaživjeti sljedeće godine.

Po njegovim riječima, poslodavci zagovaraju opciju da se minimalne plate definiraju prema branšama, odnosno da se plaća razlikuje u metalnoj industriji, tj. trgovini.

Predstavnik izaslanstva sindikata u ESV-u Mevludin Bektić ponovio je kako je njihov prijedlog da najniža plaća u FBiH bude 70 posto od sadašnje prosječne plate u FBiH.

SB

Odgovori