OČAJNIČKO BJEŽANJE VLASTI IZ SKUPŠTINE USK-a I NASTAVAK NES-ovog PONIŽAVANJA SDP-a OBILJEŽILI JUČERAŠNJE SKUPŠTINSKO ZASJEDANJE

🚨 Jučer održana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona još jednom je potvrdila da krajiška Vlada nema podršku u skupštinskim klupama, što je prije svega posljedica njihovog neodgovornog odnosa prema kantonalnim institucijama u cjelini.

✅ Iako je Kolegij Skupštine regularno utvrdio dnevni red 20. redovne sjednice, koji je obuhvatio i materijale na koje su zastupnici, ali i cjelokupna javnost dugo čekali, sadržaj skupštinskog zasjedanja autokratskim metodama promijenio je premijer Mustafa Ružnić.

❗️Kada mu je postalo jasno da uz sve truhle kompromise nije osigurao podršku materijalima koji demonstriraju njegove katastrofalne rezultate i (ne)rad kadrova NES-a, posegnuo je za povlačenjem čak pet tačaka sa dnevnog reda, od kojih su najznačajniji bili izvještaji o izvršenju budžeta za 2019. i 2020. godinu i izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ŠPD-a “Unsko-sanske šume” za 2020. godinu, u kojoj su kadrovi NES-a uspjeli po prvi put od formiranja ovog preduzeća ostvariti gubitak u iznosu od 2,7 miliona KM.

🩺🔬 Umjesto što opoziciju označava odgovornom za neusvajanje Odluke o premiji zdravstvenog osiguranja za 2022. godinu, premijer Ružnić bi građanima trebao odgovoriti zašto je taj materijal ostavio na dnevnom redu, a povukao one koji se direktno odnose na njega i direktora🌲🌳 ŠPD-a. Ovakvi postupci šalju jasnu poruku da vladajućoj garnituri u USK nije stalo do boljeg i funkcionalnijeg zdravstva, nego isključivo do očuvanja premijerske, ministarskih, savjetničkih i direktorskih pozicija.

🛑Povlačenjem tačaka utvrđenih dnevnim redom i promjenom karaktera skupštinskog zasjedanja premijer Mustafa Ružnić je priredio još jedno poniženje Skupštini Unsko-sanskog kantona, obesmislio postojanje i rad Kolegija Skupštine, a posebno degradirao predsjedavajućeg Razima Halkića i SDP koji se prema vladajućem NES-u odnosi servilno i podanički.

☑ Jučerašnji ambijent u potpunosti opravdava dosadašnji bojkot Skupštine od strane opozicije, jer uprkos odlukama skupštinskog rukovodstva, NES-ov premijer sjednice Skupštine pretvara u formu bez ikakvog sadržaja.

✅ Klub poslanika Stranke demokratske akcije osuđuje narušavanje kredibiliteta i autoriteta najvišeg zakonodavnog organa u Kantonu i poziva rukovodstvo Skupštine USK da osigura neometan rad izabranim zastupnicima uz realizaciju usvojenog Programa rada za 2021. godinu.

🖥❗Medijski pritisci realizirani kroz tendenciozna izvještavanja RTVUSK, prijetnje discipliniranjem zastupnika, agresivna retorika kadrova NES-a i SDP-a neće natjerati Stranku demokratske akcije da prihvati politiku principijelne neprincipijelnosti, koja je postala ključna odrednica djelovanja vladajuće strukture u Unsko-sanskom kantonu.

🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️ Klub poslanika SDA u Skupštini USK 🟢🔵🔴

Odgovori