ZA PETAK NAJAVLJENO OTVARANJE NOVOIZGRAĐENOG MIGRANTSKOG NASELJA „LIPA“

Napokon su okončani poslovi na izgradnji Migrantskog naselja na Lipi, koja je trajala nekoliko mjeseci. Ovaj prihvatni centar, udaljen 30-tak kilometara od Bihaća biće otvoren u petak, 19. novembra, potvrdili su jučer i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća i Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

Poznato je od ranije kako će ovaj centar imati smještajni kapacitet za oko 1. 500 ljudi, te da bi trebao značajno umanjiti pritisak velikog broja migranata i izbjeglica na gradsko središte, odnosno javne površine i napuštene objekte u užem centru Bihaća.

Gradonačelnik Fazlić je nakon jučerašnjeg sastanka s kantonalnim premijerom, nizozemskim ambasadorom u BiH Janom Waltmansom, te predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) bio vidno izrevoltiran što se nije razgovaralo o konkretnim koracima i rješenjima.

“Mene kao gradonačelnika Bihaća prvenstveno zanima sigurnost i komoditet mojih sugrađana, odnosno prosperitet grada Bihaća. Tražim pomoć kako bismo prvenstveno olakšali život Bišćanima, ali i ljudima koji se preko našeg grada pokušavaju domoći Evropske unije. Pomalo je besmisleno da u takvim okolnostima organiziramo sastanke sa mnogo šuplje priče, koje smo se, da budem iskren, itekako naslušali od 2018. godine. Mnogo smo kao lokalna zajednica uradili za osiguranje i pripremu lokacije u naselju Lipa, pa je logično da očekujemo i da je to barem djelimično rješenje naših problema. Zato samo smatram da bi se svi zajedno trebali napokon početi baviti ozbiljnim – konkretnim stvarima, a manje gubiti vrijeme na protokolarne sastanke”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Na potrebnoj dokumentaciji, odnosno sistemskom rješenju pitanja Migrantskog centra “Lipa” i dalje insistira premijer Ružnić koji strahuje da bi građani kantona i migranti ponovo mogli u dogledno vrijeme biti prepušteni sami sebi.

“Sve je spremno za otvaranje centra “Lipa”, što su nam još ranije potvrdili iz Međunarodne organizacije za migracije. Sviju nas to raduje i očekujemo značajno poboljšanje situacije, međutim ja ovaj put moram insistirati na sistemskom rješenju. Tu mislim na pitanja upravljanja i kontrole kampom, pribavljanje apsolutne kompletne dokumentacije i brojnim drugim stvarima. Još kad smo nagovarani da ponovo otvorimo Privremeni prihvatni centar “Bira”, obećan nam je završetak “Lipe” za tri mjeseca. Od tada je prošlo skoro godinu dana i mislim da je na osnovu naših dosadašnjih iskustava potpuno legitimno da tražimo institucionalno rješenje i garanciju da ovaj kamp i ljudi u njemu, nekada ponovo neće biti ostavljeni samo Kantonalnoj vladi, MUP-u USK i Gradu Bihaću”, riječi su premijera USK Mustafe Ružnića.

Bilo je riječi i o maksimalnom angažmanu, odnosno enormno povećanom obimu poslova policijskih službenika u Unsko-sanskom kantonu, što zahtijeva i značajne financijske izdatke iz kantonalnog budžeta. Zato je naglašena važnost pravednije raspodjele novca za migracijski proces, kako u BiH,

Odgovori