Ćiro o debaklu BiH: Kriv je vođa koji nije poveo vojsku u ratničku bitku


FOTO: SANJIN STRUKIC/PIXSELL

Miroslav Ćiro Blažević komentirao je posljednji debakl fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Zmajevi su u subotu u Zenici poraženi od Finske 3:1, ne ostavivši tako ni promil šanse da se u posljednjem kolu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bore za drugo mjesto u grupi, tako da će večerašnja utakmica protiv Ukrajine biti rezultatski beznačajna za BiH.

Trener svih trenera, koji ima teških zdravstvenih problema, veli da je selektor najdogovorniji za neuspjeh u kvalifikacijama.

– Uvijek je do ljudi. Uvijek je do vođe. Najvažniji čovjek jedne nogometne reprezentacije je selektor. On je odgovoran za klimu, kvalitetu, za stvaranje rezultata adekvatno njihovim kapacitetima – rekao je Blažević za N1.

Bivši selektor BiH za kojeg se može reći da je u dobroj mjeri stvorio kult reprezentacije, veli da su fudbaleri najvažniji, da su oni napaćeni narod mogu razveseliti ili rastužtiti, ali da je za sve potreban vođa koji će povesti vojsku u ratničku bitku, a taj vođa je selektor.

– Mi smo najbolji ljudi na svijetu. Naša svijest nije još dokučila nepohodnu ozbiljnost da je komuniciramo onim akterima koji su najvažniji a to su igrači. Da su oni privilegirani da svoj narod, napaćeni narod mogu razveseliti ili napraviti tužnim. Znaš koja je to obaveza. Svijest ove činjenice, ona mobilizira zadnji atom energije, a evidentno da to nije bio slučaj. Da vođa nije poveo vojsku u jednu ratničku bitku. Spremni da ginu za svaku loptu i svaki pedalj terena. To ne može niko. To ne može predsjednik, to samo može selektor koji ih vodi. Da li je on to u stanju, to ti odluči – konstatovao je trener svih trenera.

Faktor

Odgovori