U Bihaću je održan skup podrške za Bosnu i Hercegovinu naziva “Svi za Bosnu i Hercegovinu, Bosna i Hercegovina za sve” u organizaciji PD “Horizont” Bihać.

Na skupu, pred stotinama građana, predstavnicima lokalne, kantonalne vlasti, predstavnicima političkog, kulturnog, vjerskog života USK, obratili su se: dr. Alija Kožljak – šef Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije IBU i bivši vojni predstavnik BiH pri NATO-u, dr. Zlatko Hadžidedić – stručnjak za međunarodne odnose, političku teoriju i teoriju nacionalizma, dr. Elvira Islamović – prof. na Pedagoškom fakultetu u Bihaću, dr. Nikola Findrik, dr. Nevzet Veladžić – redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću, prof. Amra Šabić El-Rayess – profesor na univerzitetu Columbia u New Yorku i Enis Čelebić, predsjednik Vijeća mladih USK.

“Za veleizdaju i rušenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine niko ne snosi odgovornost”, istakla je Islamović i dodala: “Država nisu njih trojica, ni visoki predstavnik. Država je narod, mi smo država! Moramo preuzeti odgovornost za nju! Ovu zemlju mogu spasiti samo njeni narodi. Potreban nam je organiziran otpor, novo vodstvo. Naša je dužnost graditi Bosnu i Hercegovinu iz zahvalnosti prema onima koji su branili ovu državu. Zar ništa iz historije nismo naučili? Ini ne mogu mrziti Bosnu koliko je mi možemo voljeti!”

Hadžidedić je pozvao na borbu za državu, naglasivši da je ovo Bosna, a njen narod Bosanci, dok je Kožljak zahvalio Bihaću na ovakvom skupu i naglasio da je potrebno na ovakav način obilježavati Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Profesor Findrik ovom prilikom je istakao da je državnost Bosne i Hercegovine potvrđena na ZAVNOBiH-u, ali je postojala godinama prije, natopljena krvlju svojih sinova.

Amra Šabić El-Rayess, rođena Bišćanka, putem video linka obratila se skupu. “Ja vam ovim putem želim poručiti da do rušenja Bosne i Hercegovine neće i ne može doći. Sve dok ima vas koji ste u Bihaću i nas koji smo van njenih granica”, poručila je.

“Dodik je napravio uslugu nama koji smo htjeli pokazati svijetu kakav je jer se pokazao kao onaj koji je protiv svoje države”, rekla je Amra.

“Hvala vam što ste došli reći ne secesionizmu i razvljašćivanju naše Bosne i Hercegovine. Ovo što se dešava u našoj državi je rušenje ustavnog poretka BiH. Zar trebamo moliti institucije da sankcionišu one koji ruše državu? Ovoj zemlji su potrebni probosanski orijentirani građani. Bosna nisu samo ljudi i teritorij. Bosna je ideja o različitosti i takva ima svrhu i smisao”, istakao je u obraćanju prof. Veladžić.

Podršku skupu uputili su: Bogić Bogićević, bh. političar; Miro Lazović, sociolog i političar; akademik Mirko Pejanović, bh. političar i profesor; dr. Ivo Komšić, član Predsjedništva BiH od 1993. do 1996., Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske; Srđan Šušnica, kulturolog; Amina Mustafić, Srebreničanka; Satko Mujagić, evropski stručnjak za pitanja Šengenskog režima, Borac za ljudska prava; Reuf Bajrović, kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse. Svi šalju jedinstvenu poruku: “Moja domovina je dom hrabrih! Moja je zemlja, moja nacija! Svjetlo tvoje je moj dom! Rosna polja sjevera pod bosim mojim nogama, Bosna u inat, jaka, stamena, Hercegovina od kamnena, moja je duša tobom vođena! Zemljo moja, dom si hrabrih, snažna i jedinstvena. Tu se rađam, tobom se hvalim, moja domovino, tebe pamtim dok nebo gledam, svjetlo je tvoje moj dom, nikada neću da se predam, zemljo, u srcu si mom!”

Tekstove o Bosni je čitala glumica Erna Begatović. Moderator događaja bila je Dijana Begović, urednik Informativnog programa Radija Unsko-sanskog kantona.

Tekst i fotografije: Radio USK

Odgovori