GODIŠNJICA SMRTI KOMANDANTA NIJAZA MILJKOVIĆADanas se navršava godina dana od smrti ratnog komandanta 506. kladuške brigade, majora Nijaza Miljkovića.


IN MEMORIAM, 26. novembra – Nijaz Miljković, rođen je 20. novembra 1959. godine u Velikoj Kladuši gdje je i odrastao. Studij na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci prekinuo je zbog odlaska na služenje vojnog roka u Bileći, gdje završio Školu rezervnih oficira pješadije. Početkom 1992. godine bio je pomoćnik načelnika Štaba za operativne poslove, koji je bio jedan od organizovanijih u Krajini.

U jasnom i beskompromisnom distanciranju od “autonomije”, Nijaz Miljković je odlazeći u Bužim, poveo i određen broj vojnika, od čega je formiran odred koji je pridodat 505. bužimskoj brigadi i koji je dejstvovao u zoni njene odgovornosti. U julu 1994. godine Kladušani su osjetili potrebu da sve svoje jedinice koje su bile rasute spoje i oforme svoju brigadu koja pripada Petom korpusu A R BiH. Po naredbi komandanta Petog korpusa, Atifa Dudakovića, pristupilo se formiranju 506. oslobodilačke brigade, koja je imala tri čete i vrlo malo ljudstva. Oformljena je komanda u rejonu Todorova u Mrceljima kod škole i polako s 505. brigadom zauzeli su kladuške položaje i na kraju s njima prvi ušli u oslobođenu Veliku Kladušu 21. augusta 1994. godine.

Rahmetli Nijaza Miljkovića krasile su vrline iskrenog patriote,borca za istinu i pravdu, poštovanog komšije, džematlije i naposljetku vjernog prijatelja, supruga i oca.
O liku i djelu,te zaslugama u ratnom i poslijeratnom periodu ovog velikana će se još dugo govoriti,a sjećanje na njega vjerno čuvati.
Tuga o gubitku ovog gazije i voljenog oca i supruga nije veća od nade u Allahovu s.w.t. Milost da ćemo se opet sresti!
Neka je vječni rahmet i Allahov Oprost i Milost na dušu rahmetlu komandanta Nijaza Miljkovića.

Komandante,neka ti je lahka zemlja bosanska i veliko ti hvala!

Autor: RTV USK | Cenzura.ba

Odgovori