Nazire li se početak kraja muka onkoloških bolesnika iz Unsko-sanskog kantona?


Onkološki bolesnici iz Unsko-sanskog kantona muče strašne muke, kada je u pitanju njihovo liječenje, jer, nažalost, sve procedure liječenja ne mogu obaviti u bihaćkoj bolnici. Zbog toga su suočeni sa mnogobrojnim problemima, putovanjima u udaljene gradove, pa i van zemlje, a od kojih su najveći – zakašnjele medicinske procedure i, često ne tako dobri ishodi, koje one donose.

Nakon posjete ljekara iz kantonalne bolnice “Dr Irfan Ljubijankić” iz Bihaća i načelnih dogovora o zajedničkim onkološkim konzilijumima u Bihaću, gdje bi učestvovali banjalučki ljekari, ovaj bi se problem pacijenata USK mogao početi rješavati. Sljedeći korak bi bio omogućavanje liječenja onkoloških bolesnika iz USK u banjalučkom Centru za radio-terapiju, a finalna pobjeda za pacijente bi bilo otvaranje takvog radioterapijskog Centra u Bihaću.U Banjaluci je, po pitanju liječenja radio-terapijom već godinama drugačija priča, i upravo zbog toga i njene blizine Bihaću, Petrovcu, Kladuši, Cazinu, Bužimu i Sanskom mostu, predstavnici udruženja bolesnika iz ovog Kantona su boravili u posjeti banjalučkom Centru za radio-terapiju, kako bi zajedno sa banjalučkim ljekarima sagledali mogućnosti i opcije.

U GOSTIMA U BANJALUCI

U gostima kod banjalučkih ljekara bili su predstavnici kantonalnih udruženja onkoloških pacijenata “Behar”, i udruženja “Una” iz Bihaća, te predstavnici udruženja “Sutra je novi dan” iz Velike Kladuše. Podršku posjeti dali su i iz cazinskog udruženja “Uomo” i “Nada” iz Bosanskog Petrovca.

Saslušali smo impresije predstavnika ovih udruženja i one zvuče ovako:

UDRUŽENJE “UNA”

Udruženje oboljelih od karcinoma dojke USK-a “UNA”, djeluje na području Kantona od 2006. godine. Mnogo je članica prošlo kroz udruženje i iza nas je veliki broj aktivnosti, kao što su besplatni mamografski pregledi, edukativna predavanja, obilazak i pomoć oboljelim članicama, kao i suradnja sa drugim udruženjima, kako u Federaciji BiH, tako i u Hrvatskoj. Zajedno smo se izborili za mnoge lijekove koji su bili na “listi čekanja” od kojih je i “herceptin”.

Direktor banjalučkog Centra za radio-terapiju nas je upoznao sa vrhunskim timom ljekara i njihovim radom i metodama liječenja onkoloških pacijenata zračnom terapijom. Cilj je da se omogući što lakši put liječenja pacijenata, tako da se oformi onkološki konzilijum u Bolnici u Bihaću na kojem bi učestvovali i radijacioni onkolozi iz Banjaluke. Po odluci konzilijuma iz Bihaća, pacijenti bi mogli sami izabrati da se liječe radioterapijom u Banjaluci ukoliko su u pitanju složene tehnike zračenja zbog kojih su pacijenti iz USK odlazili na liječenje u inostranstvo – najčešće Istanbul. Ovo bi značilo blizinu i kvalitet liječenja, čak bi mogli svakodnevno dolaziti na zračenje i time biti sa svojom porodicom dok se liječe u Banjaluci. Cilj nam je da se, u suradnji sa direktorom naše Bolnice i onkologom u Bihaću, putem zajedničkog i suradnjom sa Banjalukom i ostalim udruženjima iz USK-a, izgradi Centar za radio-terapiju u Bihaću.

Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i uspjeti u projektu, te da će nam se od januara 2022.


Vrijedne i požrtvovane gospođe iz udruženja “Sutra je novi dan”, nisu krile oduševljenje viđenim u Banjaluci. Udruženje sa brojnim aktivnostima u svom gradu i kraju, sigurno je ekipa, čije se mišljenje mora cijeniti. A oni kažu:

„Oduševljeni smo idejom i mogućnošću dobrih olakšica u liječenju, a to znači da bi Vlada USK-a i Kantonalna bolnica Bihać omogućili formiranje multidisciplinarnih onkoloških konzilijuma u bihaćkoj bolnici u što kraćem roku: – decembar 2021 – januar 2022.

Olakšice za pacijente su jasne – uskraćeno maltretiranje bolesnika u Sarajevu, manji troškovi, kraće i brže obavljanje pregleda, liječenja, oporavka.

To znači da bi Bihać u budućnosti dobio Radioterapijski centar, direktnom stranom investicijom i stručnu pomoć iz banjalučkog Centra“.

VIDJELI SMO STRUČNOST I PROFESIONALIZAM
„Ovo što smo vidjeli u Banjaluci je predivno – stručnost, ljubaznost, profesionalnost na zavidnom nivou, higijena, komunikacija za svaku pohvalu.

Divan je osjećaj kada za nekoliko sati osjetite dobrodošlicu koja već liječi, mada nisi došao na pregled ili terapiju. Miris i blještavilo bolničkih soba. Imaš osjećaj da si na nekom vanvremenskom i vanprostornom ambijentu gdje te ništa ne može boljeti. Bože, učini olakšice našim oboljelim da dobiju bezbolnije liječenje na našem prostoru.

Prilagodite ruku napretka onih koji nam žele pružiti potporu u lakšem prevazilaženju potreba onkoloških pacijenata“.

Preuzeti /Šeherzada Begić/Bišćani.net

Odgovori