IPF U BIHAĆU: ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE ‘TRINAEST MLADOMUSLIMANSKIH ŠEHIDA’ AUTORA PROF. DR. ISMETA KASUMAGIĆA


U organizaciji udruženja ‘Mladi muslimani’ danas je na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću održana promocija knjige ‘Trinaest mladomuslimanskih šehida’ autora prof. dr. Ismeta Kasumagića. Također, ovom prilikom u svrhu očuvanja kulture sjećanje na djelo i lik prof. dr. Kasumagića upriličena je izložba slika iz njegovog života i rada…


BIHAĆ, 27. novembra – Veoma je važno da mladi ljudi budu upoznati sa historijom, a naša je dužnost da im upravo kroz ovakav vid promocija to i omogućimo, kazala je kćerka preminulog profesora Ismeta Kasumagića, Amila Fočo Kasumagić.

Knjiga je, kako kaže, napisana zbog želje njenog oca da se ne zaboravi, te da ostane kao historijski dokaz o mladićima koji su se od 1939. do 1949. godine borili za očuvanje Islama na našim prostorima. Kako je navela, pokret je nastao spontano a činili su ga mladići i djevojke iz gradskih sredina koji su se okupljali sa spomenutim ciljem. Od kraja Drugog svjetskog rata pokret se smatrao kontrarevolucionarnim te su se prema članovima primjenjivale represivne metod.

Profesor Kasumagić pripadao je grupi mladomuslimanskih intelektualaca, a upravo članovi Udruženja ‘Mladi muslimani’ rade na očuvanju kulture sjećanja na njegov lik i životno djelo. Ismet Kasumagić, pored toga što je bio profesor na fakultetu, te ministar u prvoj Vladi Republike Bosne i Hercegovine bio je i prvi rektor Univerziteta u Bihaću. Osvrt na njegov naučni i stručni rad, te doprinos obrazovanju na ovim prostorima dao je ovom prigodom Fadil Islamović, rektor bihaćkog univerziteta.

Profesor Kasumagić bio je član organizacije ‘Mladi muslimani’ od 1943. godine od svoje 15-e godine života. Zajedno s prvim predsjednikom Republike Bosne i Hercegovine Alijom Izetbegovićem dva puta bio je u zatvoru zbog svojih ideja i zbog toga što nije htio odustati od svojih uvjerenja, stavova i vjere.

Autor: RTV USK | Cenzura.ba

Odgovori