Komentar dana

Mustafa Cerić: “DA GA NEMA, DODIKA BI TREBALO IZMISLITI”

U jeku granatiranja Sarajeva za jedan austrijski magazin izjavio sam da je Radovan Karadžić za kratko vrijeme učinio više sa svojom antimuslimanskom retorikom da se Bošnjaci vrate islamu nego pedeset godina mog islamskog misionarstva.

To isto važi i za Milorada Dodika. On sa svojom antibosanskom histerijom danas čini više na buđenju državotvorne svijesti kod Bošnjaka/Bosanaca nego što su bosanski profesori učinili za jedno stoljeće u širenju bosanskog državnog patriotizma.

To se najbolje vidjelo ovih dana na dan bosanske državnosti. Nikad glasnije i snažnije od proglašenja nezavisne bosanske republike, Bošnjaci/Bosanci nisu obilježili 25. novembar iskrenije, jedinstvenije i masovnije.

Dakle, Dodikova antibosanska retorika je najefikasniji okidač za Bošnjake/Bosance ne samo da se probude, već i da se ujedine u borbi za suverenitet i teritorijalni integritet bosanske države.

Žao mi je što srpski narod u Bosni ne vidi da im je Milorad Dodik omča oko vrata, gora nego što im je bila omča oko vrata Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Dodik priča upravo ono što Bošnjacima/Bosancima treba da progovore tako da se njihov glas čuje dalje od Baščaršije i glasnije od njihovih njedara sve doli i sve gori do CNN-a.

Ako ikada, sada je vrijeme da se sve bosanske partije/stranke, bez obzira na izvjesne ideološke i interesne razlike među njima, ujedine u principijelnom stavu oko suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države.

Na najavljenim trodnevnim teškim razgovorima, a ne pregovorima, o suverenitetu i teritorijalnom integritetu bosanske države ne smije biti razlika među bosanskim političkim strankama.

Nijedna bosanska stranka nema ekskluzivno pravo da pravi truhle kompromise na račun suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države, ali, isto tako, nijedna probosanska stranka nema pravo ostati po strani kako bi mogla likovati.

Pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta bosanske države nije stvar nijednog pojedinca, nijedne pojedine političke stranke/partije, već je to pitanje svih bosanskih patriota i svih bosanskih stranaka/partija za slobodu, mir i sigurnost bosanske djece, bosanskih potomaka.

Ovo je povijesni trenutak naše zajedničke bosanske sudbine, trenutak kojeg ne smijemo propustiti na štetu naše djece, naših potomaka.

Ne smijemo im ostavljati dugove, koje će morati plaćati svojom krvlju.

Zato pozivam sve bosanske političke stranke/partije da se ujedine i preuzmu odgovornost za sudbinu bosanske države, koja može i mora biti dovoljno široka za sve bosanske građane.

Tako nam Bog Svevišnji pomogao! Amin!

Odgovori