U BIHAĆU PROMOVISANA MONOGRAFIJA ’30 GODINA OBNOVE DJELOVANJA U BIHAĆU’

– Publikacija „30 godina obnove djelovanja u Bihaću“, autora Fikreta Midžića, govori o razvoju i djelovanju Hrvatskog kulturnog društva „ Napredak“.


BIHAĆ, 28. novembra – Prezentacijom dijela publikacije „30 godina obnove djelovanja u Bihaću“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, obilježilo je svoje dugogodišnje djelovanje na ovim prostorima i ujedno započelo manifestaciju pod nazivom „Zimske večeri“.

Autor ovog, za kulturno naslijeđe, veoma vrijednog štiva je historičar Fikret Midžić, koji kaže da je sve navedeno, plod izvornih materijala, koje je pronašao u Arhivu Bosne i Hercegovine, ali i saradnje sa istaknutim ličnostima koje su u ranijem periodu rukovodile, pratile i obilježile rad ovog društva.

Da napiše jednu ovakvu monografiju, historičar Fikret Midžić, upravo se odlučio zbog, kako ističe, dobrog poznavanja literature vezane za HKD „Napredak“, a naročito velikog broja osoba , čija je imena pronašao u izvornim zapisima. Između ostalih tu su Bišćani dr. Ante Šantić, profesor Vinko Šantić, te Marijan Šimić.

Ulogu izdavača publikacije, preuzelo je Udruženje „ Naša Krajina , naša baština“.

Autor: RTV USK | Cenzura.ba

Odgovori