DANAS JE 16. ROĐENDAN ORUŽANIH SNAGA BIH: REZULTATI NISU IZOSTALI


SARAJEVO, 1. decembra – Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović u svom obraćanju istaknuo je da su u proteklih 16 godina Oružane snage jačale i razvijale se u prepoznatljivu vojnu silu kako u regiji tako i šire.

“U proteklih 16 godina profesionalnim i odgovornim izvršavanjem zakona o propisanoj misiji, kako u zemlji, tako u inostranstvu, stekla je povjerenje domaćih institucija vlasti, stanovništva ali i značajan međunarodni ugled. Rezultati nisu izostali, naprotiv ostvarili smo brojna dostignuća. Bataljonska grupa borbene pješadije Oružanih snaga pokazala je visok profesionalizam, nivo obućenosti u skladu sa NATO standardima”, kazao je Mašović.

“U dosadašnjem periodu smo imali 25 klasa prijema mladih vojnika, gdje su kroz centre prošli i primljeni u vojnu službu 6.115 pripadnika i pripadnica Oružanih snaga BiH”, rekao je Mašović.

Istaknuo je i da je postotak zastupljenosti žena u Oružanim snagama BiH porasto je za 8, 1 posto, te svim pripadnicima i pripadnicama čestitao je 1. decembar sa iskrenom nadom daljem jačanju Oružanih snaga i da svojim školovanjem doprinesu daljem razvoju BiH na njenom putu ka euroatlanskim integracijama.

Državna ministrica u Ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevsta Velike Britanije i Sjeverne Irske Baroness Goldie istaknula je da joj je najveća privilegija u ovom poslu stalni kontakt koji imam sa pripadnicima naših oružanih snaga.

“Lično sam vidjela posvećenost i službu koju unose u svoj posao, štiteći nas i naše saveznike širom svijeta. Dok stojim u BiH snažno osjećam vojnu ostavštinu Ujedinjenog Kraljevstva u ovoj zemlji u ulozi koja je bila važna, kako u obezbjeđivanju mira, tako i u budućnosti. Obnovljene vojne ambulante u Sarajevu, Banjaluci, Čapljini i Tuzli, koji će pomoći pripadnicima Oružanih snaga da dobiju najbolju skrb, sistem preciznog gađanja bojevom municijom, koje smo uručili na Manjači prošlog mjeseca sa cijelim poboljšanja rukovanja oružjem, mjesta za vas na našim vojnih akademijama, zajednički napori koje poduzimamo za plate…. toliko toga se radi i toliko toga tek treba da se uradi”, kazala je Goldie.

Sifet Pođić, ministar odbrane BiH, u svom obraćanju je istaknuo da je 1. decembar jedan od velikih datuma koji se slavi u svim dijelovima BiH, zato on nije značajan samo Ministarstvu, nego je on značajan za državu BiH.

“Ova godina je počela, podsjetio je, angažovanjem Oružanih snaga na uređenju migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, kada su spriječili eskalaciju značajne humanitarne krize u BiH. 2021. završavamo sa dobrim vijestima: Vijeće evropskog fonda za mir jednoglasno je odobrilo donaciju od 10 miliona eura za nabavku opreme vozila za naš deminerski bataljon. Naredne sedmice prezentirat ćemo našim građanima najveću investiciju u Oružanim snagama BiH od njihovog uspostavljanja 1.1.2006. godine. Saradnja sa NATO-om je nastavljena. Iz glavnog sjedišta NATO-a iz Brisela, u avgustu ove godine upućen je dogovor koji se donosi na samoprocjenu programa reformi BiH u 2020. godini. Iz njegovo sadržaja vidljive su pozitivne impresije iz sjedišta NATO-a, te podrška BiH i ohrabrenja ka tom putu”, istaknuo je ministar odbrane BiH.


Autor: N1 | Cenzura.ba |

Odgovori