NJEMAČKI MINISTAR

Michael Roth za Klix.ba: Izborni zakon nije mačiji kašalj, ali ja ne želim razgovarati o neuspjehu

Michael Roth, njemački ministar za Evropu (Foto: EPA-EFE)

Njemački ministar za Evropu u okviru Ministarstva vanjskih poslova i član SPD-a Michael Roth danas je u razgovoru za Klix.ba komentirao aktuelne pregovore o Izbornom zakonu.


Drugog dana posjete Bosni i Hercegovini ovaj njemački diplomata komentirao je za medije svoje viđenje problema u našoj zemlji. Na pitanje Klix.ba da li bi Njemačka podržala provođenje izbora prema trenutnom Izbornom zakonu, ukoliko ne dođe do dogovora, kazao je kako on ipak očekuje postizanje kompromisa.

“Usko sarađujemo sa SAD-om, naša ekspertiza stoji na raspolaganju i u svim našim razgovorima koje smo vodili ovih dana, u prvom planu je zahtjev za temeljnu reformu izbornog zakona”, kazao je Roth.

Naglasio je i da je posljednja reforma Izbornog zakona u Njemačkoj bila veoma bolna i kontroverzna.

“Ovo nije mačiji kašalj, ako se svako zacementira iza svojih pozicija, ne pokaže kompromis, neće biti ništa od toga. Ja ne želim da razgovaramo o neuspjehu i ono što je moja želja je da se nadamo da će u dogledno vrijeme doći do kompromisa”, istakao je Roth za Klix.ba.

Naglasio je da se mora napraviti izborni zakon koji će biti inkluzivan.

“Potrebno je razviti nešto gdje će se građani identificirati s državljanstvom, gdje neće biti bitna etnička pripadnost, vjera i slično. Sve to ne ruši federalizam, i dalje se svi mogu identificirati sa svojom kulturom, sve što je karakteristično za jedan entitet. Budućnost BiH je federalna, to se podrazumijeva. Zar moze biti odlučujuće jesi li Srbin, Bošnjak, Hrvat ili musliman, pravoslavac ili katolik, svi ste vi jednako vrijedni. Živite svoju tradiciju, ali u suživotu”, istakao je Roth na pitanje Nezavisnih.

Poručuje da je Izborni zakon samo jedna od veoma teških reformi koje će biti na putu onoga što je potrebno.

Na pitanje N1 o sankcijama istakao je da je potrebna jednoglasna odluka EU, ali da niko u BiH ne bi trebao misliti da EU neće poduzeti tu mjeru

S. M./ Klix.ba

Odgovori