IN MEMORIAM MUHAMED DELIĆ (1932-2015.)

Muhamed Delić je rođen u Bihaću 1932. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Slikarski odsjek Pedagoške akademije u Sarajevu završio je 1956. godine kod profesora Hakije Kulenovića.

Radio je kao likovni pedagog u školi, u SIZ-u kulture i Regionalnom muzeju na poziciji likovnog saradnika.

Privrženost Uni i rodnom gradu pratila ga je kroz čitav stvaralački period, što je rezultiralo bogatim i vrijednim opusom, kojeg su poklonici umjetnosti imali priliku vidjeti na Delićevim brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama organizovanim u domovini i inostranstvu.

Radovi mu se nalaze u raznim kolekcijama širom svijeta. Osnivač je i prvi predsjednik Kluba likovnih radnika Bihaća od 1974. godine. Sa zapaženim rezultatima vodio je čuvenu školu akvarela pri Unskim smaragdima. Kao uspješan pedagoški radnik bio je član Udruženja likovnih pedagoga Vojvodine i Udruženja likovnih pedagoga Hrvatske.

Za umjetnički i društveni doprinos višestruko je nagrađivan:
Dobitnik je Medalje rada Kabineta Josipa Broza Tita 1975. godine, Povelje Nagrada 1. Oslobođenja BiH za rad u u likovnom vaspitanju omladine, Povelje 26. februar za izuzetna ostvarenja i rezultate rada u oblasti vaspitanja i obrazovanja, a posebno likovne umjetnosti u Bihaću 2005. godine.

Umro je 3. decembra 2015. godine u 83. godini života.

Odgovori