DJECA SU UVIJEK I SAMO DJECA: ODRŽAN PRVI NOVOGODIŠNJI TURNIR UZ UČEŠĆE DJECE IZ PRIHVATNOG CENTRA ‘BORIĆI’


Prihvatni centar ‘Borići’ u Bihaću privremeni je dom za više desetaka djece koja su zajedno sa svojim roditeljima na putu ka boljem životu u evropskim zemljama. Kako bi njihovo djetinstvo bilo što sličnije ovdašnjim vršnjacima, potrudili su se roditelji djece koja treniraju u Nogometnoj akademiji ‘Jedinstvo’. Uz redovne treninge posljednjih dana, jučer su zajedno s ostalom djecom sudjelovali u Prvom novogodišnjem turniru uz 30 ekipa malih nogometaša iz USK…


BIHAĆ, 5. decembra – Djeca migranata nažalost, sticajem okolnosti, žive život pun izazova na neizvjesnom putu ka boljoj budućnosti zajedno sa svojim roditeljima. Kako bi im boravak u Bihaću bio što ljepši potrudili su se treneri ali i roditelji u Nogometnoj akademiji ‘Jedinstvo’. Prvo je za njih 14-ero kupljena nova oprema, patike i dresovi a onda su uključeni i u redovne treninge s ostalom djecom ove nogometne škole. Organizatori ovog turnira nastojali su da otvore nove mogućnosti za tu djecu kako bi kroz igru spoznali da im ovdašnja zajednica želi poboljšati i obogatiti svakodnevnicu.

Za male suigrače migrantske djece, to je bilo poptuno prirodno jer ono što ih veže jeste ljubav prema nogometu. Kako su i sami kazali, važno je učestvovati, a rezultat je uvijek takav da ili si pobijedio ili izgubio utakmicu. Sve je to ipak zabava i druženje i to im je na prvom mjestu Jezik sporta je univerzalni jezik, bez obzira odakle su učesnici. Turnir u kojem se takmičilo 30 djece u 5 kategorija bio je samo prvi u nizu dječijih susreta koji je organizirala Akademija NK ‘Jedinstvo’, a koji će se sigurno nastaviti i u narednim godinama.

Za djecu u pokretu najvažnije je bilo učestvovati. Ali, kako bi im dodatno uljepšali ovaj dan organizatori su za njih osigurali i priznanja, jer su prilike da baš oni dobiju neku pohvalu ili medalju izuzetno rijetke.

Autor: RTV USK | Cenzura.ba |

Odgovori