Predsjednik OO SDP-a Velika Kladuša Ibrahim Kajtazović podnio ostavku i istupio iz stranke“Ovim putem želim obavijestiti javnost kao i OO SDP-a Velika Kladuša, Kantonalni odbor i Centralu SDP-a BIH da podnosim neopozivu ostavku na mjesto VD predsjednika OO SDP-a kao i na ostale funkcije unutar SDP-a BIH”, stoji na početku obavijesti koju je dostavio dosadašnji VD predsjednik SDP-a Velika Kladuša, Ibrahim Kajtazović.
O obavijesti se kaže “ostavka je iz moralnih razloga a vezana je za dešavanja oko opoziva Općinskog načelnika”.
Kajtazović dalje navodi kako je on zajedno sa rukovodstvom bivšeg KSPP-a prešao u SDP sa mišljenjem da socijaldemokratija nema alternativu, kako u Velikokj Kladuši tako i na nivou BIH.
“Međutim, zbog narušavanja ugleda OO SDP-a Velika Kladuša i soliranja pojedinih članova iste, odlučio sam se na ovaj potez. Također se želim ograditi o nedolasku našeg vijećnika na sjednicu Vijeća zbog kojeg nije bilo kvoruma za održavanje sjednice”, ističe Kajtazović.
” O nedolasku našeg vijećnika nisam bio obaviješten kao predsjednik, mada smo noć prije imali sastanak Kluba. Ovim putem obavještavam sve koji me poznaju da nisam mogao izdržati pritisak javnosti kao i nekih zlonamjernih pojedinaca koji su napravili medijsku harangu ne samo na SDP, nego i na mene lično i zbog toga sam se odlučio da istupim iz svih struktura SDP-a. Što se tiče mandata vijećnika, nastupaću kao nenezavisni vijećnik o čemu ću obavijestiti i službu Vijeća”, kaže se na kraju obavijesti dosadašnjeg VD predsjednika OO SDP-a Velika Kladuša, Ibrahima Kajtazovića.


Podnošenjem ostavke i izlaskom iz Kluba vijećnika Ibrahima Kajtazovića, velikokladuški SDP je ozbiljno uzdrman, jer je iz stranke izišao i još jedan bivši predsjednik Adel Eskić a sve je to posljedica dešavanja oko pokušaja održavanja sjednice vijeća 24.11. na kojoj se, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, nije pojavio vijećnik Ibrahim Bato Kajtazović. Na ovoj sjednici trebalo je biti potvrđeno izlasavanje nepovjerenja aktuelnom načelniku Fikretu Abdiću, kao i odluka o održavanju referenduma o opozivu.
Ovakvoj situaciji je doprinijelo i samo kantonalno rukovodstvo stranke koje je nije adekvatno reagiralo ili bolje rečeno reagiralo je smušeno i nedorečeno. Odgovornost sigurno imaju i centralni organi stranke, koji se po ovom slučaju gotovo nisu ni oglasili. Ono što javnost očekuje jeste i cjelovito objašnjenje vijećnika Ibrahima Bate Kajtazovića, koji je u telefonskom razgovoru za Trend radio neposredno nakon sjednice samo rekao da nije mogao doći zbog “poslovnih razloga”. Ovakvo objašnjenje nije zadovoljilo javnost kao ni političke partnere SDP-a, koji su posljednjih mjeseci zajedno radili na usaglašavanju većine u OV.
Poslije svega ovoga stiče se utisak da je ovaj misteriozan nedolazak na sjednicu bio isplaniran, a pod čijim ingerencijama i šta je obaćano kome, vjerovatno će se saznati u narednom periodu.

M. Sarajlija/Trend radio

Odgovori